Репатрирането на жени и деца чужденци, свързани с "Ислямска държава", от лагери за задържане в Североизточна Сирия достигна рекорден брой през тази година, съобщиха днес кюрдски власти, предаде Ройтерс.
Хиляди чужденци, включително жени и деца, отиваха в продължение на няколко години в Сирия, където да живеят в така наречения "халифат" на ИД. Това обаче се промени през 2019 г., когато подкрепяните от Съединените щати кюрдски сили освободиха изцяло територията на страната от бойците на джихадистката групировка. Бягащите жени и деца бяха настанени в препълнени лагери за задържане, управлявани от кюрдски власти и международни неправителствени организации, припомня Ройтерс. 
Управляващите лагерите за задържане настояват за репатрирането на задържаните лица поради нарастващото насилие и ужасяващите условия в тях.
Правителствата на държавите, чиито граждани са настанени в сирийските лагери обаче, реагираха бавно, опасявайки се от заплахи за сигурността и обществен отзвук заради завръщането на лица, радикализирани от "Ислямска държава". Въпреки това темпото през тази година се ускори, като до момента са репатрирани 517 жени и деца, сочат данните на кюрдските власти. Сред тях са над 100 граждани на Франция и над 50 на Германия. Повече от 150 души бяха върнати в Таджикистан, което е прецедент за тази страна.
През миналата година броят на репатрираните лица е наброявал 324 души, през 2020 г. - 281 души, а през 2019 г. - 342 души, припомня Ройтерс.
Повече от 10 000 жени и деца обаче остават в лагерите "Ал Хол" и "Родж" в Североизточна Сирия, заяви пред Ройтерс високопоставен служител в автономната кюрдска администрация.
Увеличеният брой репатрирани може да се дължи отчасти на критиките на ООН и Европейския съд по правата на човека, насочени срещу европейските държави, провалили се в опитите да върнат своите граждани у дома, заяви Лета Тейлър, ръководителка на отдела за борба с тероризма в "Хюман райтс уоч".
Освен това държавите са установили, че разполагат със законови средства за съдебно преследване и лишаването от свобода на лицата, които са пътували до територии, контролирани от "Ислямска държава", а това прави правителствата и по-склонни да ги репатрират, каза Тейлър. 
"Тази хуманитарна и свързана със сигурността криза само ще се влошава, ако държавите продължават да възлагат управлението на задържаните си граждани на недържавни сили в една от най-сложните военни зони в света", заяви тя.