Важни творби на българското и световното кино ще се срещнат с русенската публика в поредното гостува не на „София Филм Фест“ в зала „Европа“ на Доходно здание. След две поредни отложени поради пандемичната обстановка есенни издания на „СФФ на път в Русе“, фестивалът отново ще гостува с впечатляваща програма от 11 до 13 ноември - петък, събота и неделя. Входът по традиция е свободен.
Програмата стартира в петък в 18 часа със специалната прожекция на най-новия филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „Блаженият“ вече имаше специална премиера в същата зала „Европа“, която премина с голям успех. Филмът е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек.
„Блаженият“ ще бъде представен в Русе от неговия режисьор и от част от творческия екип на филма.
Вторият филм в първата фестивална вечер, с начален час 20.30, е „Мрак“ - най-новата творба на сръбския сценарист и режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. „Мрак“ е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене. Режисьорът Душан Милич е познат на българската публика от филмите му „Гуча“ и „Травелатор“.
Филмът ще бъде представен в Русе от Стефан Китанов.
В събота от 11 часа е впечатляващата анимационна адаптация на Лоренцо Матоти „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати, представен в програмата „Особен поглед“ на Кан. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория.
Програмата в събота продължава от 18 часа с „Как се научих да летя“ - най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович.
Във филма, копродукция на Сърбия, Хърватия, България и Словакия, има сериозно българско участие.
Третият филм в събота е с начален час 20.00 и ще представи най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл.
„Как се научих да летя“ и „Брайтън 4“ ще бъдат представени от продуцента Стефан Китанов. 
Филмовият уикенд продължава в неделя с още една рисувана приказка. В 11 часа малки и големи са поканени на „Пътешествието на принца“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория.
В третата фестивална вечер, в неделя от 18 часа, ще бъде прожектиран най-новия филм на русенеца Драгомир Шолев - „Рибена кост“, копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми... Филмът е копродукция на България и Румъния с подкрепата на НФЦ и БНТ, и ще бъде представен от част от неговия екип.
Финал на „София Филм Фест в Русе“ от 20.30 часа в неделя поставя „Още по едно“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм и четири награди на Европейската филмова академи. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.
„София Филм Фест в Русе“ се организира от „Арт Фест“/“София Филм Фест“ и Община Русе, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, веригата киносалони „Europa Cinemas“ и „OMV България“.