Окръжният съд в Ловеч днес трябва да се произнесе по делото срещу директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Антонио Маринов, подсъдим за длъжностно престъпление, съобщават от съда.
БТА припомня, че според обвинителния акт на 18 септември 2017 г. в Ловеч, при условията на продължаващо престъпление, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - директор на РЗОК - Ловеч, той е сключил договори за оказване на болнична помощ по клинични пътеки и извършване на амбулаторни процедури, с което е ощетил бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с общо 1 963 414 лева.
Държавното обвинение посочва още, че са нанесени и неимуществени вреди, изразяващи се в увреждане на нормалното функциониране на НЗОК в частност на РЗОК - Ловеч, и държавния бюджет, които са лимитирани за съответните години, уронване авторитета на институцията, ангажирана с общественото здраве, подкопаване на доверието на гражданите спрямо държавните институции и точното изпълнение на задълженията на длъжностните лица, като случаят е особено тежък.
Миналата седмица съдът изслуша пледоариите на страните по делото. Прокуратурата поиска Маринов  да бъде осъден на 5 години лишаване от свобода, като наказанието да се изтърпи реално, както и да му бъде наложена забрана осем години да заема ръководна длъжност в системата на здравеопазването.
Защитата настоя подсъдимият да бъде оправдан по всички обвинения.