За България членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е стратегически приоритет, за който има консенсус и пълна приемственост между институциите. България активно сътрудничи с Организацията и това е ясно доказателство, че ние споделяме ценностите и принципите, около които се гради общността на държавите в ОИСР. Това каза президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.
България има амбицията и готовността да допринася за намирането на решенията по важни теми от глобалния дневен ред, както и за утвърждаването на стандартите на организацията на регионално и глобално равнище, посочи държавният глава. По думите на Радев в днешната сложна геополитическа ситуация, провокирана от войната на Русия срещу Украйна, е изключително важно да имаме силна общност от държави, които отстояват многостранната дипломация, мултилатерализма и основания на правила международен ред.
За нас е важно не само да бъдем част от клуба на богатите и развити държави, най-важното за нас е , че процесът на членство ще ни даде възможност да осъществим на високо ниво реформи, с които да модернизираме страната, да създадем много по-добър бизнес климат, доверие на инвеститорите на световните финансови пазари, да ускорим икономическия растеж, да създаваме нови работи места, посочи Радев. Най-важното според него е и да имаме амбиция за по-високи стандарти, за високо качество на институциите, на публичното управление, на образование и здравеопазване, на върховенство на правото и ефективна работа на правосъдната система, за да има повишаване на стандарта и качество на живот на българите. 
Влизайки в ОИСР, България ще има възможност да се съизмерва с другите развити държави, да заимстваме от тях добри и печеливши практики как по-добре да организираме обществено- политическия живот в страната и да имаме по-работеща и конкурентоспособна икономика, посочи Радев след срещата. Той припомни, че при съставянето на служебното правителство е заявил, че трябва да работим така, че България да не остава в периферията на Европа и встрани от общността на развитите държави.   
Държавният глава поздрави служебното правителство, че наред с овладяването на редица кризи и подготовката на закони за Плана за възстановяване и устойчивост, успя с много усилия да финализира първоначалния меморандум, който предстои да бъде приет. Този документ е нашата самооценка до каква степен нашите закони, политики и практики съответстват на правните инструменти на организацията, каза Радев.
Той заяви, че е изказал благодарности на Корман за подкрепата от негова страна и значимия му принос за отблокиране процеса за разширяване на организацията. 
На свой ред Корман посочи, че ОИСР е организация на еднаквомислещи държави, спазващи различни стандарти. По всеки въпрос всяка държава може да намери правилно решение за народите ѝ, каза той. По думите му ключово е тези практики и политики да бъдат споделяни. 
ОИСР има дълга позитивна и конструктивна връзка с България. Страната работи от няколко години за приравняване към стандартите на Организацията и продължава да увеличава участието си в органите на ОИСР, което високо оценяваме. В момента сме в процес на преместване и преминаване на следващо равнище , надявайки се , че България ще се присъедини като пълноправен член на Организацията, допълни Корман. 
Гледаме на това като един позитивен опит към промяна. Има много неща, които са на дневен ред и в Европа и можем да се възползваме максимално от съветите един на друг, каза още той.
Вярваме, че България може да допринесе в семейството на ОИСР, подпомагайки другите държави да бъдат възможно най-добри, посочи Корман. По думите му светът е изправен пред много предизвикателни моменти и времена - възстановяваме след пандемията, руската агресия в Украйна.
Срещата на Радев и Корман е само няколко месеца, след като на 10 юни т.г. страната ни получи приетата от Съвета на ОИСР пътна карта за процеса на присъединяване на България към Организацията.
Матиас Корман е в София за участие в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която България председателства тази година. 
На 11 август Министерският съвет прие постановление за организация и координация на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на страната ни към ОИСР. На 29 август се състоя първото заседание на междуведомствения координационен механизъм за присъединяване на страната към ОИСР.