Обещаваме, че до дни ще съобщим официално името, което ще дадем на русенския конкурс за изпълнители на народна музика, с който започва календарът от фолклорни празници в страната. Това обяви Светла Караджова, една от певиците във великолепния квартет „Славеите на Надка Караджова“, преди Голямата зала на Доходното здание да бъде завладяна от мощните им и красиви гласове.
Квартетът ни е доказателство, че любовта към народната музика се предава в семейството и ето ни на сцената - аз, дъщеря на Надка Караджова, Лиляна Галевска, дъщеря на Ика Стоянова, и Еличка Кръстанова, щерка на Надежда Хвойнева, представи в началото състава Светла Караджова и обърна специално внимание на младата Боряна Василева, която е най-новото попълнение на формацията.
Четирите певици показаха невероятен професионализъм и артистичен талант, които накараха публиката да стане на крака и да настоява за продължение на концерта в съботната вечер. Славеите бяха подбрали така репертоара си за 8 март, че по-голямата част от песните си посветиха на майчинството и красотата на българските моми и невести. Преди всяко изпълнение Светла Караджова разказваше интересни истории от концертния живот на квартета и въвеждаше зрителите в настроението и посланието на песента.
Бяхме на турне в Япония, когато на една буйна шопска ръченица Лили Галевска не устоя да не я изтропа, но токът на обувката й се закачи за дантелата на полата й. Ни напред, ни назад и Лили събу обувките и си изкара ръченика по чорапи. Оттогава стигнем ли до частта с танца, тя направо си знае - събува се и го почва, разказа Караджова, а Галевска показа на публиката какво означава сърцето да бие в шопски буен ритъм.
Концертът на „Славеите на Надка Караджова“ бе подарък и към лауреатите на конкурса за изпълнители на народна музика, които в продължение на два дни се надсвирваха и надпяваха в Русе по заслуга на Общинския детски център.
Седмото издание на надпреварата привлече близо 400 участници от 27 града на страната. Наградите раздаде жури с председател проф.Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, като участниците бяха разделени в три възрастови групи и според начина си на подготовка - любителска или професионална. Призове в различните категории заминаха за различни градове в страната. Много награди като индивидуални и групови изпълнители спечелиха и възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, чийто Смесен хоров състав пък грабна Гран При.