На 11 ноември, от 13:00 до 16:00 часа, Физическият факултет (ФзФ) на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" и Астрономическата обсерватория на СУ (от 18:00 до 21:00 часа) отварят вратите си за всички, които искат да прекарат няколко интересни и ползотворни часа, вдъхновени от науката - ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи и граждани. Това съобщиха организаторите.
Посетителите ще могат да видят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание, че може да бъде увлекателна, че е интелектуално изпитание и удоволствие, че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света. Тя е и необходимост за всеки, който иска да ползва достиженията на технократното общество.
В Деня на отворените врати посетителите ще могат да се запознаят с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и да научат повече за възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката, както и да зададат своите въпроси.
Организаторите предвиждат богата лекционна програма, обиколки с гид на лаборатории във ФзФ и демонстрация на реална научна апаратура, наблюдения с телескоп и демонстрация на забавни физични експерименти.
Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици ще демонстрира всички разработени лабораторни упражнения от препоръчителния списък на Министерството на образованието и науката. Организаторите канят учителите да се запознаят на място с възможностите на лабораторията и при желание да обсъдят възможностите за сътрудничество.
Физическият факултет на Софийски университет се намира на бул. "Джеймс Баучър" 5, а Астрономическата обсерватория на СУ е в Борисовата градина.