Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че планетата се движи към необратим "климатичен хаос" и призова световните лидери да върнат света в правия път за намаляване на емисиите, да спазят обещанията за финансиране на борбата с климатичните промени и да помогнат на развиващите се страни да ускорят прехода си към възобновяема енергия на предстоящата среща на върха за климата в Египет, предаде Асошиейтед прес.
Ръководителят на ООН заяви, че 27-ата годишна конференция на 198-те страни по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, по-известна като КОП27, трябва да бъде мястото, където да се възстанови доверието и амбицията, необходима за да се избегне преминаването на нашата планета през климатичната пропаст.
Той заяви, че най-важният резултат от КОП27, която започва на 6 ноември в египетския курорт Шарм ел-Шейх, е да има "ясна политическа воля за по-бързо намаляване на емисиите".
Това изисква исторически пакт между по-богатите развити страни и нововъзникващите икономики, каза Гутериш. "И ако този пакт не се осъществи, ще бъдем обречени."
В този пакт, каза още генералният секретар, по-богатите страни трябва да предоставят финансова и техническа помощ - заедно с подкрепа от многостранни банки за развитие и технологични компании - за да помогнат на нововъзникващите икономики да ускорят прехода си към възобновяема енергия.
Гутериш заяви, че през последните няколко седмици докладите са очертали "ясна и мрачна картина" на това, че емисиите на парникови газове, свързани с глобалното затопляне, все още нарастват с рекордни темпове, вместо да намалеят с 45 % до 2030 г., както твърдят учените, че трябва да стане.
Знаковото Парижко споразумение, прието през 2015 г. за справяне с изменението на климата, призова глобалните температури да се повишат с не повече от 2 градуса по Целзий  до края на века в сравнение с прединдустриалния период и по възможност най-близо до 1,5 градуса по Целзий.
Гутериш заяви, че при сегашната политика емисиите на парникови газове в момента са на път да се увеличат с 10 %, а температурите са на път да се повишат с до 2,8 градуса по Целзий  до края на века. "А това означава, че нашата планета е на път да достигне критични точки, което ще направи климатичния хаос необратим", предупреди генералният секретар.
Той заяви, че целта от 1,5 градуса "се намира в интензивно отделение" и е "в голяма опасност", но все още е възможно да бъде постигната.
Данните показват, че богатите държави, особено САЩ, са изхвърлили много повече от своя дял въглероден диоксид, който задържа топлината, в резултат на изгарянето на въглища, нефт и природен газ.
За загубите и щетите се говори от години, но по-богатите държави често се противопоставят на договарянето на подробностите за заплащане на минали климатични бедствия, като наводненията в Пакистан това лято.