Заповедта на директора на ОУ „Иван Вазов“ Теодора Йорданова, с което вече бившият учител по изобразително изкуство - известният художник Валентин Георгиев е наказан със забележка, е потвърдено от Окръжния съд, съобщи самата Теодора Йорданова.
Наказанието е наложено през декември 2021 г. „заради написан от него текст с порнографска тематика в декларация, която той изпраща по имейл на служебната електронна поща на училището по време на извънредното положение с COVID-19“, пише в официалното прессъобщение.
Това е и първата крачка към освобождаването на Георгиев от работа в края на април „поради липса на качества от длъжността учител по изобразително изкуство“. За него в момента се води съдебно дело, с което художникът оспорва уволнението.
Напрежението между Йорданова и Георгиев и пламна миналото лято, когато стенопис на преподавателя в училището беше заличен, а на съседна стена беше поставен фототапет по проект на фондация. Той заведе дело за накърнените си авторски права и го спечели, което се оказа вековен прецедент.
„Това е първото дело, в което се прави защита на унищожено произведение на изкуството, и то точно 100 години след създаването на Закона за авторското право в България през 1921 година“, каза на пресконференция в началото на октомври адвокат Павлина Иванова, защитаваща художника. А той заяви, че е важно всеки да се бори за правата си, призова колегите си да го последват и обеща да дари присъдените му 3000 лева обезщетение.