Доходите на богаташите у нас са се стопили през 2013 г. Според данъчните декларации, подадени към края на февруари, най-имотният българин у нас е спечелил с 350 процента по-малко от най-големия богаташ на 2012 г. Данъкоплатец номер едно през 2012-а е декларирал 14 млн. лв., докато за 2013-а най-голямата обявена печалба е 4 млн., показва справка на Националната агенция по приходите, цитирана от Нова телевизия.

Дори парите, спечелени от първите трима за миналата година, да се съберат на куп, пак не можем да стигнем спечеленото от първия за 2012-а, показват данните не приходната агенция. От там обаче отказват да съобщят дали данъкоплатец номер едно за миналата и за тази година е едно и също лице, или става дума за различни хора. Още по-драстични са разликите, ако сравняваме приходите на данъкоплатец номер едно за миналата година и онзи от 2009-а, когато са декларирани рекордните 17 млн. лв. печалба.

Оказва се, че през 2013 г. за първи път приходите на най-богатият българин падат под 10 млн. лв. Причините за огромния спад в отчетения до момента доход на богаташите биха могли да са или срив на икономиката, или укриване на доходи, смятат данъчните.

В класацията на най-богатите за пръв път попадат жени през 2012-а. И двете дами запазват местата си и през 2013-а въпреки срива при данъкоплатец номер 1. На челните места досега никога не са заставали публично известни личности.