Най-голямата в света щафета за борба с изменението на климата „Времето изтича“ пристигна вчера в Кипър, който участва в инициативата заедно с други 17 държави, предаде за БТА кипърската агенция КНА.
В щафетата, дълга 7767 км от Шотландия до Египет, включва без прекъсване хиляди бегачи, колоездачи и ветроходци, които искат да помогнат за предаването на послание за нуждата от действия в областта на климата на световните лидери на 27-ата Международна конференция за климата (КОП27) следващата седмица в Египет.
Щафетата пристигна в Пафос вчера и след това беше прехвърлена от велосипедисти в Лимасол до централата на Кипърската асоциация за защита на морската среда. По-късно щафетата беше предадена на бегачите, сред които са заместник-министърът на корабоплаването Василис Деметриадис и Томас Казакос, генерален директор на Кипърската корабна камара.
Последва кратка церемония в присъствието на министъра на земеделието Костас Кадис, който заяви, че това е отлична и впечатляваща инициатива, тъй като бегачи, колоездачи и ветроходци ще изминат разстояние от повече от 7767 километра, изпращайки важно послание на световните лидери.
Кадис каза, че Кипър ще има водеща роля, тъй като в кулоарите на КОП27 ще бъде представена инициатива на кипърския президент Никос Анастасиадис за координиране на страните от региона за справяне с последиците от изменението на климата. Инициативата се организира съвместно с президента на Египет, допълни Кадис.
„Разбира се, ролята на младите хора е решаваща“, каза той и добави, че „определено искаме да бъдат включени по-амбициозни цели и смятам, че Европа е пионер в това усилие“.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)