Повече от 450 ученици от три училища в област Кърджали съчетаваха традиционното образование с модерното, прилагайки алтернативни форми на обучение - уоркшопи, създаване на визуални продукти с нови технологии и овладяване на умения по графичен дизайн, киберсигурност и създаване на видеоинсталации.
В рамките на проекта „Контаминации на реалности“ на Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“, учениците са имали срещи с IT-специалисти, участвали са в публичен дебат за бъдещето и проблемите в образователната система, отчете пред журналисти директорът на библиотеката Елисавета Кехайова. По думите й идеята е проектът да насърчи творческо, гъвкаво, адаптивно мислене и изразяване чрез графични елементи. Децата са създавали дигитални арт творби от графичен дизайн, а готовите продукти са подредили в изложба. Направили са видеокастове (дискусионни видеа публикувани в интернет канали) и други дигитални творби, за да изразят себе си.
„Практическата работа показа, че младите хора са будни, надскочили са рамките на настоящата образователна система по отношение на новите технологии и са готови да контаминират двата свята - на традиционното с модерното“, каза Галина Деликирова, IT-специалист в библиотеката. Според нея децата се ориентират много бързо в дигитална среда.
„Учениците се научиха от мъничък продукт да изграждат история – тяхната си история в кратка минута и тя да ги определя“, каза на свой ред художничката Мая Мечева от библиотеката.
Работата с децата от трите учебни заведения: СУ “Отец Паисий“, СУ „П. Р. Славейков“ и Езикова гимназия „Хр. Ботев“ е продължила 10 месеца. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“, програма „Визуални изкуства“.