Триста деца с ромски произход и техните семейства попадат във фокуса на нова инициатива на Столичната община за интегриране и грижа в ранна детска възраст. Това стана известно на официално откриване на проект „Модел за интегрирано развитие за образование и грижа в ранна детска възраст в гр. София" на Столичната община и фондация „Здраве и социално развитие“ в партньорство с Българо-норвежко дружество.
В проекта са включени деца до 6-годишна възраст и техните родители в три райони с компактно ромско население – район „Красна поляна", (кв. „Факултета", където живеят над 35 000 души с ромски произход), район „Люлин" (ж.к. „Филиповци  - близо 7500 души) и район „Слатина" (кв. „Христо Ботев" - 12 000 души). 
„През март направихме анализ на потребността от социални услуги на територията на Столичната община. Години наред в тези три района реализираме социални услуги, които са в подкрепа на ранното детско развитие и на семействата, защото там имаме идентифицирани "джобове на бедност", но въпреки това отново се очертават като райони, които имат нужда от още развиване на модели за социална подкрепа“, каза ръководителят на проекта Минка Йовчева, директор на Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни" при Столична община.
Цел на проекта е в тези райони да бъдат изградени хъбове с екипи от образователни медиатори, психолози, социални работници и педагози, работещи в подкрепа на ранното детско развитие в ромската общност. Планирано е създаване на родителски настоятелства към всеки от хъбовете и формиране на работна група в подкрепа на ранното детско развитие и образователните въпроси в местните общности. 
Проектът предвижда и подобряване на инфраструктурата за предоставяне на услуги в подкрепа на ранното детско развитие. В тази връзка ще бъдат открити библиотеки с детски книжки и играчки в трите квартала, ремонтирани ще бъдат два действащи центъра за подкрепа на ранно детско развитие в кв. „Факултета“ и кв. „Филиповци“. В кв. „Факултета“ ще бъдат изградени детска площадка и покрита беседка с места за сядане, а в кв. „Филиповци“ ще бъде обновен лекарски кабинет.
Дейностите на проекта включват обособяване на целодневна детска група за формиране на училищни умения с 50 деца в кв. „Факултета“, които не посещават училище, съвместни игрови занимания на деца и родители за стимулиране на детското развитие в домашна среда, предоставяне на съдействие за работа с информационната система за обслужване на детските заведения при записване в детска градина и първи клас, подобряване на достъпа до детска кухня, обучения на родителите относно здравето, храненето и ранното учене на децата, както и разнообразни образователни и културни събития за децата.
Проектът е с продължителност две години и е на стойност 977 488 лв. Средствата са осигурени от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г в изпълнение на програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи".