С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Софийската света митрополия издаде последованието на "Опело на Св. крал Стефан Милутин". Това съобщиха от Софийската митрополия.
Това е един нов поетичен текст, съставен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп в прослава на светия боговенчан сръбски крал Стефан Милутин, по повод на достолепната 700-годишнина от успението на този велик Божи угодник. Последованието е съобразено с реда на Опелото на Господа Иисуса Христа и на Пресвета Богородица.
Този чин за първи път бе отслужен в края на архиерейската вечерня на 11 ноември 2021 г., като след богослужението епископ Поликарп каза: "Нека да си пожелаем тази молитвена служба да изпълняваме всяка година за духовна утеха на всички и за призоваване на светия боговенчан крал Стефан за молитвеното му предстоене пред Бога за нас".
Текстът на Опелото е приложен на ноти от ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, който подготвя предпечатната подготовка и оформлението на изданието. Източно-църковната нотация е приложена от д-р Андрей Касабов. Компютърният набор е направен от Кристиан Попов.
В изданието е включено кратко житие на Св. крал Стефан Милутин, което е подготвено от доц. д-р Христо Темелски.
Книгата се разпространява от Софийската митрополия.