Днес в 19:00 часа е премиерата на „Войната на Микеланджело“ – най-новия спектакъл на драматичния театър „Рачо Стоянов“ в  Габрово. Режисьор и художник на спектакъла е Петринел Гочев, почерпил вдъхновение от пиесата на Анна Петрова - „Сводът“, съобщиха от пресцентъра на театъра.
За сюжета на премиерния спектакъл разказа Емилия Илиева, връзки с обществеността към габровската трупа. По думите ѝ пиесата е крачка във времето към рененсансовия свят на гения Микеланджело Буонароти. Действието обхваща годините, свързани с работата му в изрисуването на тавана на Сикстинската капела – голям параклис в Апостолическия дворец в Рим.
Постановката поставя въпросите признание за неговия талант ли е работата му в Сикстинската капела или е опит на съперниците му да го саботират с възлагането на тази поръчка, както и по-долу ли стои изобразителното изкуство от скулптурата? Сблъсъкът между Кардинал Ровера (Веселина Михалкова) и Микеланджело (Димо Сава Димов) отеква под свода на Сикстинската капела, докато ръката на гения го изменя в образи и багри всеки ден, година след година. 
Актрисата и драматург Анна Петрова пише своята пиеса „Сводът“ между 1998 и 2001 година, като се позовава на исторически и художествени текстове, посочи Илиева. През 2002 година Петринел Гочев поставя за първи път пиесата в Пазарджишкия театър, а сега се завръща към текста с нов прочит и гледна точка, обогатени от дистанцията на опита и годините. За ролята на кардинал Ровера гостува актрисата от Варненския театър Веселина Михалкова, която за пръв път участва в продукция на Габровския театър.
Режисьор и художник на спектакъла е Петринел Гочев, музиката е на Студио „Елисей“, художник на плаката е Гергана Змийчарова.Участват актьорите Димо Сава Димов, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Петко Койчев, Мартин Димов, Петър Рангелов, Ванина Попова, Надежда Петкова, с участието на Валентин Петров.