Д-р Емил Миланов е завършил Медицинската академия в София през 1979 година и на следващата година започва като стажант в русенската болница, където добива преки впечатления от работата в Очно отделение. Това предопределя избора му на специализация по офталмология, която защитава успешно след 4 години обучение. От дипломирането му досега професионалният му път е свързан с Университетска болница „Канев“, където  вече 24 години е началник на отделение „Очни болести“.
Д-р Семра Еюбова е родена в Русе. Завършила е СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Филсоф“. През 2021 година завършва медицина в Медицински университет - Варна. От една година е част от екипа на Университетска болница „Канев“, като специализант по очни болести.
Специалистите от отделение „Очни болести“ започват кампания, която е свързана с профилактика и диагностика на очното здраве, с оглед превенция. Инициативата стартира на 3 ноември за жителите на Басарбово. Още за инициативата, новата апаратура и нейните възможности в диагностиката и лечението на очни заболявания разказват д-р Емил Миланов и д-р Семра Еюбова, лекар, специализант Очни болести.

- Д-р Миланов, какви нови възможности ви дава новата апаратура, която имате отскоро в отделението?
Д-р Емил Миланов: Щастливи сме, че в момента отделението разполага с най-модерна и съвременна апаратура за диагностика и лечение на очни заболявания. Новите ни придобивки са оптичен кохерентен томограф /ОСТ/, т.нар. скенер на окото; апарат за измерване на периферно зрение - периметър, и аргонов лазер /ALC/. По този начин ние имаме възможност за изключително прецизна диагностика, както и съвременно лечение, каквото нашите пациенти заслужават и очакват от нас.
Възможностите на оптичния кохерентен томограф са безценни при диагностиката и проследяването на цялата ретинална патология
диабетна ретинопатия, склероза на макулата /точката на ясното виждане/, тромбози, емболии, кръвоизливи на ретината, глаукома. Изследването с този апарат дава срезове на ретината с изключителна разделителна способност, която е 10 пъти по-голяма от ядрено-магнитния резонанс. Скенерът може да прави изчисляване на вътреочните лещи, на пациенти с перде на окото. Може да се използва, ако има случаи на дълбоко проникнали чужди тела в окото. Чрез него може да се види на каква дълбочина е проникването. Това улеснява изключително много оперативната дейност при тези случаи.
Томографът дава възможност и за извършване на ОСТ ангиография. За разлика от класическата флуоресцентна ангиография /ФА/, тук тя може да се прави неинвазивно. Това е безконтрастен метод за изобразяване на съдовете на ретината на окото.
ОСТ-ангиографията е основана на алгоритъм, който отчита движението на кръвните клетки и така построява картата на кръвният ток и съдовата мрежа
Прилага се при пациенти с макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, съдови оклузии, възпалителни процеси, глаукома и други.
Д-р Семра Еюбова: Другата новост при нас е ново поколение апарат за компютърна периметрия, нарича се периметър. Чрез него се изследва периферното зрение на пациенти, които имат глаукома, съдови и възпалителни заболявания на зрителния нерв, неврологични заболявания. Този апарат ще ни даде възможност да работим в колаборация с невролози и неврохирурзи. Той е изключително важен, защото периметрията е златен стандарт за откриване и проследяване на глаукома.
Отделението вече разполага и с последен модел аргонов лазер /ALC/, отново на фирмата HUVITZ.
Той се използва за обработка на очното дъно и се прилага, след като пациентите не са се повлияли терапевтично
при заболявания като диабетна ретинопатия, тромбоза и други.
- Какво е значението на ранната диагностика и навременното лечение на очните заболявания?
Д-р Емил Миланов: От ключово значение е, защото в повечето случаи от това зависи в каква степен и дали човек ще вижда. За съжаление, най-тежките заболявания обикновено започват безсимптомно, а проблемът е можел да се установи при един редовен профилактичен преглед. Все още, казвам все още с голямо съжаление, има хора, които нямат достъп до специалист. Наблюдаваме увеличение на тежки случаи на катаракта, т.нар. перде на окото и на глаукома.
- Какви са причините за това?
Д-р Семра Еюбова: Според нас, това са труден достъп или никакъв до специалист в комбинация с последиците от Ковид пандемията. В този период повечето хора, уплашени от вируса забавиха за дълъг период от време редовните си профилактични прегледи, посещенията при лекар, ако имат проблем, който трябва да бъде проследен. Това е и причината нашия екип да вземе решение и да стартира
кампания за безплатни профилакични прегледи, които да се извършват в близките населени места около Русе
инициативата ни е насочена към тях, защото освен липсата на специалист, някои от тези хора са трудно подвижни или просто нямат възможност да дойдат и да се прегледат.
- Какво ще включват прегледите?
Д-р Емил Миланов: Установяване на вътреочното налягане и преглед за катаракта, защото това са и двата основни очни проблема на хората. Увелачава се броят на пациентите с глаукома, катаркта, така е и в световен мащаб. Не бива да се забравя, че след 50-годишна възраст трябва да се ходи на контролен преглед при очен лекар два пъти в годината, защото има дегенеративни промени назад в окото. Колкото по-рано се открие едно заболяване на очите, толкова по-бързо може да се реагира с лечение.

Силвия ДИМИТРОВА