„Много е страшно да разбереш, че 13-годишното ти дете употребява наркотици. Това не може да се опише с думи. През живота си не бях плакал така“, разказа пред БТА баща на 13-годишно момиче от Русе, който разбра, че детето му употребява наркотици.
„В последните три-четири месеца усетих някаква промяна в дъщеря ми - проявяваше незаинтересованост към всичко, не се интересуваше от дрехи, ресторанти, екскурзии, от нормалните за нейната възраст неща. Не искаше да се къпе с дни. Беше се затворила в себе си и не общуваше нито с мен, нито с майка си. Това ме притесни и започнах да я наблюдавам“, разказа бащата.
Историята започва да се разплита, след като един ден му се обаждат от училището, в което учи дъщеря му. „Казаха ми, че е откраднала от друго дете 150 лева. До този момент нито съм й повишавал тон, нито сме се карали. Винаги ме е слушала, всичко е било наред. В училище е добре. Давал съм й на ден по 20 лева“, обясни мъжът. Говори за кражбата с нея, скарва й се, но момичето изобщо не се притеснява. 
„Дори ме заплаши, че ще ме заколи. Тогава забелязах, че по цялото й тяло има рани, и то неестествени“
разказа бащата.
Взема й телефона, „разбива“ й паролите и всичко му се изяснява. „Имаше чатове с нейни приятелки. В тях основната тема беше дрогата - трева и матамфетамин - т. нар. „кристал“. Не видях едно изречение за училище, за дрехи, за заведения, за момчета. В чатовете си пишеха откъде ще си купят дрога, кой ще им я достави, кой продавал уникална дрога, на кого не била хубава“, обясни мъжът. 
Казва на дъщеря си, че е разбрал всичко, а тя му разказала цялата история. Според момичето много нейни приятелки пушат трева и употребяват метамфетамин, а при нея първият досег с наркотиците е на рождения й ден в края на март тази година.
„Там всички пушили трева, взимали са и хапчета. И тя пробвала, но след това й станало много лошо, не могла да спи, повръщала“, казва бащата. Но минава месец и дъщеря му пробва отново. Така идва лятото и в началото на август момичето отива с приятелки на море. „Пратих я на лагер на морето. Обясни ми, че седем дни не са си лягали. През всичкото това време били в стая с още пет-шест приятелки и денонощно се дрогирали. Не излизали, дори на плаж не ходили. Преди да заминат подготвили всичко - купили от дилър четири грама метамфетамин“, обясни бащата. 
Момичето е коренно променено. 
„Виждам, че това не е моето дете
В нея има омраза и всички други я дразнят. Ако даден човек не е наркоман, тя го мрази“, каза мъжът. След като дъщеря му се връща от морето, решава, че повече няма да употребява наркотици, но след известно време посяга към дрогата отново. Единственото нещо вече, което вълнува нея и приятелките й, е откъде ще вземат наркотик, как да го скрият, как да манипулират тестовете, които родителите им правят вкъщи.
Бащата решава да я заведе на доктор в Центъра за психично здраве в Русе. „Влязохме в лечебното заведение, но тя не прояви никакво притеснение и страх. Казах й, че след седмица ще влезе за лечение. Докторът й обясни всичко, но тя не осъзнаваше, че има проблем. Чакаше разговорът да приключи и да отиде отново да се надруса“, обясни бащата. Като излизат от психодиспансера, 13-годишното момиче му заявява, че има силен характер и обещава повече да не употребява наркотици. „Повярвах й и я оставих да излезе с приятелки една събота. Дадох й телефона. Разбрахме се да се прибере в 20 часа“, разказа бащата. Малко преди уречения час й се обажда, а момичето му обяснява, че е в двора на училище с приятелки и ще се прибере по-късно. Тогава бащата решава да отиде до мястото. „Беше тъмно. Застанах на близко разстояние от тях и ги наблюдавах. Беше страшна картинка. Тези деца са по 20 килограма, това не са деца, а мумии. Ходят с шапки и качулки. 
Дилърът беше до тях и вече уреждаше къде да занесе един грам
Дъщеря ми беше с пет-шест момичета и пушеха трева. Тогава отидох и я прибрах. Никоя от тях не се притесни, че ме вижда. Когато се прибрахме вкъщи, й казах, че има проблем и не може да спре с наркотиците. А тя ми отговори, че това е само трева, която е безобидна“, сподели бащата.
Така идва неделята. „В неделя сутринта жена ми се обади по телефона и ми каза, че вкъщи е нещо страшно. Прибрах се и я видях - беше като парцал. Закусваше, но се хранеше с ръце, а храната падаше по земята. Не издържах, взех я в колата и я закарах до мой имот извън Русе. Заявих й, че няма да излезе оттам, докато не се оправи. Сега постоянно покрай нея има хора. Взех й куче, за да се грижи за него и да се разсейва. Четири дни по-късно изглеждаше много по-добре. Имаше коренна промяна у нея“, разказа бащата.
Бащата сподели, че в началото по нищо не личи, че дъщеря му употребява наркотици. „Попитах я защо употребява наркотици, а тя ми отговори, че й липсвала семейната обстановка. Но това не е вярно, а е оправдание. Винаги е била с мен и с жена ми. Обиколили сме целия свят. Истината е, че наркотиците са нещо много коварно и всеки може да се подхлъзне“, казва мъжът.
Той съветва всички родители да не подценяват проблема. 
„Проблемът е много сериозен. Родителите да не слушат децата си какво им обясняват, защото те са много манипулативни
Ако имат и най-малкото съмнение, да им правят дори тестове, за да разберат рано за проблема. Необходим е много голям контрол. Друг изход от ситуацията не виждам. Защото в един момент се получава така, че забързани в ежедневието си, опитвайки да градим кариера или да правим бизнес, за да оставим нещо на децата си, трябва да продаваме всичко, за да ги лекуваме. Много е страшно, много е страшно...“, заяви бащата.

Д-р Станислав Иванов: Децата приемат употребата на марихуана за
нещо нормално, основният дилър е интернет

През последните години сред подрастващите се очертава тенденция към експериментална употреба на различни видове наркотични психоактивни вещества, разказа д-р Станислав Иванов, началник на отделението за лечение на зависимости към Центъра за психично здраве в Русе. „При част от подрастващите тя преминава в хронична и вредна злоупотреба, а при немалък процент от случаите завършва с вече оформена зависимост към психоактивни вещества“, обясни специалистът.
Тревожен е фактът, че употребата на марихуана се приема за нещо нормално, че за младите това не е вещество, което може да доведе до зависимост. „Те не дават и конкретен отговор защо я употребяват. Правят го, за да бъдат в групата, сякаш е част от дрескода. Групата те поставя пред избор - дали да употребиш, или не. Интересното е, че първоначално употребата е в групов формат, след това е индивидуално занимание. Вече няма и толкова дилъри, няма и групировки. Интернет е дилърът“, обясни д-р Иванов.
Той отбеляза, че дизайнерската дрога влияе на различни рецептори в мозъка. Особено опасни са метамфетаминовите психози, където има възбуда, страх, напрегнатост, тревожност, параноидни идеи.
Според специалиста младите трябва да имат добра образователна култура, нагласа за неприемане на наркотика като средство за разпускане и промяна на психичното състояние. Необходими са строг контрол и образователни програми в училище, които да са заложени в учебната програма. „В основата трябва да е възпитанието в семейството и в училище, както и превенцията. Трябва да се събуди и гражданската съвет“, обясни д-р Иванов. 
По думите му Превантивно-информационният център в Русе работи в тази посока. През идния месец ще бъде създадена и неформална група за взаимопомощ. „Там родителите на деца, които употребяват наркотици, ще могат да споделят личен опит, да кажат кой как се справя. Идеята е един път в седмицата да се събират и да споделят за проблема си, както и да търсят заедно решение“, разказа д-р Иванов.

Търсенето на наркотици е по-голямо
от предлагането, казват експерти

Възрастовата граница при децата, които за първи път употребяват наркотици, пада и това е изключително тревожно, разказаха Деяна Ангелова - старши експерт в Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ) в Русе и Десислава Лясова - секретар на ОСНВ-Русе. „Отделно, сега търсенето на наркотици е по-голямо от предлагането. Ако допреди години дилърите чакаха на всеки ъгъл край училищата и предлагаха наркотици, то сега зависимите сами ги търсят“, обясниха Лясова и Ангелова.
По думите им наркотиците са лесно достъпни - има интернет сайтове, от които могат да се закупят, а ги доставя куриер. Според тях пристрастяването към наркотиците минава през няколко етапа - опитване, употреба, злоупотреба и пристрастяване. Родителите могат да разберат, че нещо не е наред с детето им, по разширените зеници и агресивното поведение. „Трябва да се отбележи, че децата са много изобретателни. Затова родителите да следят дали в раниците им има капки за очи, които връщат разширените от наркотика зеници в нормалното им състояние“, обясни Лясова.
Според експертите в няколко училища в Русе има вече обучени ученици, които в часа на класния ръководител организират сесии със своите връстници, като им обясняват как да се устои на груповия натиск, как да кажат „Не“. „Децата трябва да се научат как да устояват на тези предизвикателства. Необходимо е да се подходи към проблема сериозно и за решаването му да се ангажира цялото общество“, казват двамата експерти.

Комисар Явор Димитров: Метаамфетаминът се търси
най-много на пазара в Русе

Областната дирекция на МВР в Русе работи усилено срещу разпространението и производството на наркотици в региона. Полицейските инспектори изнасят беседи и лекции в училищата пред най-уязвимите ученици, които са на възраст между 10 и 15 години. Това коментира заместник-директорът на ОД на МВР в Русе комисар Явор Димитров. По думите му служителите познават основния контингент, който се занимава с разпространение на наркотици, както и „клиентите“. 
От началото на годината в Русенско са заловени 9 кг марихуана, 513 броя растения канабис, около 600 грама метамфетамин и още толкова амфетамин, както и 235 таблетки екстази. При спецоперации са разкрити осем оранжерии за отглеждане на канабис. За близо 10 месеца са арестувани 60 души. От тях 40 са дилъри, а 20 - употребяващи наркотици. Сред задържаните няма непълнолетни.
„Наблюдава се тенденция към намаляване на употребата на хероин сред наркозависимите, но се увеличава търсенето на марихуана, метамфетамин и амфетамин“, обясни комисар Димитров. 
По думите му, ако допреди десетина години в Русе е имало изградени три или четири групи, организирани за разпространение на наркотици и за т. нар. „зарибяване“, то сега придобиването на наркотици по интернет е масово. „Всеки сам си търси и намира наркотици основно от София и Варна. Няма ги и ярко изявените дилъри, които обикалят около училищата“, обясни Димитров.
По думите му на „пазара“ за наркотици в Русе цената на хероина все повече пада, защото търсенето намалява. Грам от този вид наркотик струва около 60 лева, но може да се намери и за 50 лева. 
Марихуаната е около 20 лева за грам, като с това количество могат да бъдат „свити“ две цигари. Цената на таблетка екстази варира - от 5 до 25 лева, като зависи от това през колко „ръце“ е минал наркотикът.
„Цената на метамфетамина - т.нар. „кристал“ или „пико“, се покачва, тъй като търсенето е голямо“, разказа комисар Димитров. Ако допреди две години се е продавал между 50 и 60 лева за грам, сега започва от 80 лева и може да стигне до 100 лева. „Това е най-масовата дрога. Тя може да бъде приготвена и в домашни условия“, каза още комисарят. По думите му амфетаминът се намира на цена между 20 и 30 лева за грам.
Комисар Димитров каза още, че до средата на идната година ОД на МВР в Русе ще се сдобие с газов хроматограф, който да прави анализ и да изследва видовете синтетична дрога. По думите му така досъдебните производства, които се образуват срещу лицата, разпространяващи и употребяващи наркотици, ще бъдат внасяни в по-кратки срокове в съда.