Очакваният ръст на общия български износ за първата половина на тази година ще е под десет на сто, показват разчети на Българската стопанска камара (БСК), базирани на цените, а не на количествата експорт. По данни на БСК за първите шест месеца ръстът в износа ни е над 30 на сто до 25,7 млрд. долара. Разчетите на Камарата показват, че спадът спрямо отчетените данни за ръста на вноса няма да е толкова голям, предвид по-малката разлика между ръстовете в стойността и количеството. Ръстът във вноса за първата половина на година, по разчети на Камарата, е 32,2 на сто до 28,9 млрд. долара.
Стойностите на ръстовете в износа и вноса са изчислени от БСК като количествата на стоки, изнесени през първото полугодие на тази година, са били умножени по усреднени цени през първото полугодие на миналата година, обясни на пресконференция Веселин Илиев – главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в БСК. Изследвани са били основно суровини и борсови стоки, като са ползвани данни на Световната търговска организация.
Сумарно за 26 борсови стоки износът е по-малък с 2,8 млрд. долара, каза Илиев.
Той коментира, че дори и намалени данните за износа са добри за България, но добави, че това не може да е повод за еуфория в държавата. По думите му несигурността в международните цени и колко точно ще е износът и вносът рефлектира върху прогнозите за икономическите процеси в страната и върху изчисленията колко ще е нетният принос на износа в брутната добавена стойност (БДС), което е основа за прогнозиране на бюджетите.
По повод актуалната тема за държавния бюджет Станислав Попдончев – зам.-председател и главен финансов директор на БСК, коментира, че най-правилното решение е служебният кабинет да внесе удължителен закон. Друг е въпросът дали е полезно, но може би единственият възможен вариант, допълни Попдончев. По думите му внасянето на бюджет с дефицит от 6,6 на сто, освен че би означавало правене на политика от служебния кабинет, каквито правомощия той няма, но значи и отказ от влизането в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Ако правителството внесе бюджет с дефицит до 3 процента, трябва да се каже ясно от какво се отказва обществото и бизнесът, което пак означава правене на политика, за което към момента няма парламентарно мнозинство.
По думите на Попдончев с внасянето на удължителен закон за бизнеса ще се запазят компенсациите за тока, данъчните облекчения, но има и негативни ефекти, свързани с това, че според него този бюджет няма да действа цялата година и в някакъв момент догодина ще има нов, освен това, за пореден път, държавата се отказва да прави програмен бюджет.
Иначе по отношение на данните ни за износа и вноса през първата половина на тази година от БСК отчитат значителен ръст на експорта от България на оръжие и муниции - над два пъти за полугодието, до над 600 млн. долара и три пъти спрямо същото полугодие на миналата година. "Въпросната стойност от над 600 млн. долара е само в едно направление – "Специална категория". Оръжието е само от една позиция - 9307, която по Митническата тарифа е "Саби, мечове, щитове, копия и други хладни оръжия, техните части и ножници", коментира Веселин Илиев. В статистиката няма друг износ на оръжия допълни той.