Като истински последовател на Остап Бендер, героя на Илф и Петров, който знаел четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари, пловдивчанинът П.Г. лъгал и хитрувал с всевъзможни предложения и идеи два месеца и половина в Русе. В мрежите му попаднал бизнесменът М.Д., собственик на апартамент в Русе, който осъжданият вече П.Г. наел и обещал да му направи ремонт. Освен това тръгнал да прави и общ бизнес с М.Д. В схемата му попаднал и таксиджия. В крайна сметка П.Г. успял да припечели с лъгане и хитруване общо 8538 лева за краткия период между октомври 2011 година и началото на януари 2012 година, както и да свие лаптопа и телефона за общо 1180 лева на наивния бизнесмен.
Всичко започнало, когато М.Д. отдал под наем на хитреца апартамента си в Русе. Тъй като бизнесменът имал и друго жилище в сградата, решил да санира и двата апартамента. Щом разбрал за това, измамникът уверил хазяина си, че той ще се заеме с ремонтните дейности, макар изобщо да нямал намерение да купува материали и да санира жилищата. Всъщност парите му трябвали за лични нужди. Бизнесменът обаче му се доверил и малко след това му дал около 3200 лева - половината сума за ремонта. Хитрецът решил да купи малка част от строителните материали, необходими за санирането, за да държи хазяина в заблуждение, че е абсолютно добронамерен и ще изпълни поетия ангажимент. Складирал ги в мазите, а след седмица обяснил, че ще ги смени с по-качествени и затова все още не бил започнал ремонта. Монтирано било скеле, което чакало санирането да започне, а ловкият пловдивчанин поискал и втората половина от парите за ремонта, с които уж трябвало да се разплати с наетите работници. Такива всъщност нямало, но въпреки това бизнесменът броил на ръка още 3200 лева.
Като се уверил, че човекът е наивен и му има доверие, П.Г. видял възможност да изстиска още пари от хазяина си и му предложил да си регистрират съвместна фирма. За целта нищо неподозиращият М.Д. трябвало да осигури само средствата за регистрация на фирмата, закупуване на канцеларски материали и да сключи лизингов договор за закупуване на лаптоп и мобилен телефон. Ловкият пловдивчанин всъщност имал други намерения - да прибере в джоба си парите, а техниката да бъде купена на негово име. Бизнесменът пак се вързал и броил 1800 лева. След няколко дена ловкият наемател изненадващо изчезнал - нямало го в апартамента, обяснявал, че бил извън града, и ще санира по-нататък жилищата. В един момент спрял изобщо да вдига телефона си и потънал вдън земя. Чак тогава бизнесменът се усетил, че е измамен и подал жалба в прокуратурата.
Междувременно пловдивчанинът успял да преметне и таксиметров шофьор, че ще му плати за превоза от Русе до Бургас. И таксиджията се вързал на явно убедителните му приказки, че е забравил да изтегли пари, защото бърза за бизнес среща, и ще му плати 300 лева, като стигнат в морския град. В крайна сметка дестинацията се оказала Варна, а след това отново се върнали в Русе. Пловдивчанинът на няколко пъти залъгвал шофьора, че ще му плати ту по един, ту по друг начин. Дал му бижута, които се оказали дрънкулки без стойност, после му предложил лютеница на склад, която да продаде. В крайна сметка човекът склонил, организирал продажбата на лютеницата, но разбрал, че такава всъщност няма. И на него пловдивчанинът спрял да му вдига телефона и така човекът разбрал, че е прецакан.
За цялата каша, която е успял да забърка и да преметне хората покрай него, П.Г. се призна за виновен и пожела да бъде съден по бързата процедура. Затова вместо присъдените три години затвор, измамникът ще лежи с 1/3 по-малко - две години. Освен това той ще трябва да плати 300 лева на таксиметровия шофьор за разходката до морето и обратно, както и 180 лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва.