Десетки русенци се събраха в горещата петъчна привечер в Художествената галерия на „Борисова“ 39 за откриването на изложбата на русенския скулптор Зюхтю Калит и пловдивския живописец Евгени Петров. Експозицията се нарича „Самсара“ - с това понятие в източните религии обозначават кръговрата на живота. 
Привидно много различни, двамата автори търсят и намират свои допирателни в интерпретациите на философската и житейска верига на ражданията и смъртта, които затварят колелото на живота. 
Евгени Петров пресъздава тези толкова човешки пориви и чувства с ярки контрастиращи багри, приглушени нюанси, фини силуети и драматични композиции. Той за първи гостува с изложба в Русе, което пък се превърна в празник за много негови русенски състуденти от Великотърновския университет, ученици на проф.Николай Русчуклиев, които дойдоха да поздравят своя колега и приятел. За творчеството му и за артистичните му нагласи говори директорката на РХГ Елена Великова. 
Зюхтю Калит извайва от камък копнеж, размисъл, майчина надежда, очакване, любов и устременост към съвършенство. Образен прочит на най-новите негови творби, показани в експозицията, направи Нина Маджарова с прекрасно слово, което трогна и развълнува до сълзи скулптора.