САП (SAP) няма да спази крайния срок за излизане от Русия до края на годината, след като германската софтуерна група не е успяла да намери купувач за подразделението си. Това съобщиха пред Ройтерс пет източници, подчертавайки трудностите, с които някои компании се сблъскват при напускането на страната.
Софтуерната компания с централа в германския град Валдорф се присъедини през април към "Оракъл" (Oracle), "Сейлсфорс" (Salesforce) и други фирми, които обявиха плановете си да напуснат Русия, след като президентът Владимир Путин атакува Украйна, което доведе до налагането на санкции от страна на Запада срещу руски компании и бизнесмени.
През юли главният изпълнителен директор Лука Мучич заяви, че САП ще напусне страната до края на годината и ще ще се примири със загуби от 350 милиона евро.
Въпреки че затвори центровете си за данни и бизнеса с облачни услуги в страната, САП все още има годишни договори за бизнеса си по поддръжката в Русия, които трябва да изпълни или може да се сблъска с правни рискове, заявиха източниците, пожелали анонимност, тъй като не са оторизирани да говорят публично за ситуацията.
Според  руското законодателство служителите, които управляват местното звено - САП СИС (SAP CIS), могат да носят лична отговорност за всяко нарушение на договорите, заявиха четири от източниците.
"САП е напълно ангажирана да спре, колкото може по-бързо бизнес дейността си в Русия", заяви говорител на компанията. "Неотдавнашните правни събития в Русия обаче ограничиха опциите ни по отношение на финалните стъпки за излизането ни', добави той.
Руският парламент обсъжда проектозакон, който ще позволи на Москва да конфискува активи на западни компании и евентуално да преследва ръководни лица, замесени във въвеждането на санкции срещу Русия. Все още не е постигнат консенсус по въпроса. 
Говорител на САП заяви, че компанията е "намалила значително" работната си сила в Русия от 1250 души и до края на годината ще има персонал от по-малко от 100 души.
Компанията ще публикува утре резултатите си за третото тримесечие.
Софтуерът на САП подпомага компаниите да управляват широк набор от функции от търговия и човешки ресурси до логистика и снабдяване. 
Сред руските клиенти на компанията са гиганти в енергийния, банкови и минния сектори като държавната енергийна компания "Газпром", водещата банка "Сбербанк" и минният гигант "Норникел".
Ройтерс не е успял да провери дали тези компании продължават да са клиенти на САП. "Сбербанк" и "Норникел" не са отговорили на молбите за коментар.
САП е спрял да предоставя услуги на компании, които са обект на западните санкции, според източниците. Върху "Газпром" и "Сбербанк" са наложени санкции, но не и върху "Норникел".
Спирането  на някои от услугите на САП в Русия вече доведе до нарушения в индустрии, генериращи милиарди приходи от жизненоважно значение за руската икономика, според ръководни лица и анализатори.
Случаят САП хвърля светлина върху усложненията,  с които се сблъскват напускащите Русия западни компании. Те включват несъблюдаване на договорни задължения, избягване на работа със санкционирани физически лица и институции,  предложения за преместване на служители и държавен натиск върху напускащите Русия компании.
Русия критикува остро напускащите страната западни компании. Бившият президент Дмитрий Медведев ги нарече "врагове, които се опитват да ограничат развитието ни и да унищожат животите ни".