Министър-председателят на Италия Марио Драги е изразил своето удовлетворение от решението на Европейския съвет във връзка с борбата срещу високите цени на газа. По думите му срещата на върха е минала добре, съобщи италианската агенция АНСА.  
Според източници на АНСА удовлетворението на Драги се дължи на факта, че позицията на италианското правителство е възприета до голяма степен в заключенията на срещата на върха. 
Въпреки че не беше взето окончателно решение за таван на цените на газа (нещо, което Рим подкрепяше), участниците в срещата на върха все пак призоваха Европейската комисия "да представи спешно конкретни решения" за "временен динамичен ценови коридор за транзакции на природен газ" с цел ограничаване на внезапни увеличения на цената.  
Държавите членки се съгласиха да пристъпят към нов индекс на цените на газа най-късно в началото на 2023 г., който да е по-неподатлив на спекулационни изменения от настоящия и също така към общи газови поръчки. 
Драги, чийто мандат като премиер е към края си, получи аплодисменти в началото на втория ден от срещата на върха на ЕС, която се очертава да му бъде последна като глава на правителството на Италия.  (Тази информация се разпространява от БТА по споразумение с агенция АНСА)