"Зара" ("Сара" на испански - Zara) съобщи днес, че стартира собствена услуга за британските си клиенти за продажба, поправка или дарение на дрехи втора употреба, предаде Ройтерс. 
Платформата ще бъде пусната на 3 ноември и достъпна през магазините на "Зара", уебсайта и мобилните приложения.
За първи път "Индитекс" (Inditex), модната група, която притежава "Зара", предлага услуга за препродажба на продуктите си.
Компанията обяви, че инициативата може да допринесе за намаляване на отпадъците и потреблението на суровини, без да уточнява дали ще разшири услугата и към други пазари.
Платформата "Зара при-оунд" (Zara Pre-Owned) осигурява успех на продажбите на дрехи втора употреба на "Зара" на други онлайн платформи и сред купувачите в социалните мрежи като "Инстаграм" (Instagram).
Пространството за препродажба ще бъде организирано по продуктови категории с подробна информация за всяка стока, включително актуални снимки, предоставени от продавача и информация за оригиналния продукт от "Зара", обяви компанията.
"Зара" върви по стъпките на други модни марки като основния й конкурент "Ейч енд Ем" (H&M), които предоставят продукти за препродажба на фона на нарастващия дял на пазара за дрехи втора упoтреба в световен  план. 
Глобалният пазар на дрехи втора употреба се оценява на 71,2 милиарда долара през 2022 година, според публикувания през септември доклад на "Фючър маркет инсайтс" (Future Market Insights).
Компанията за проучвания очаква пазарът да нарасне с 14,8 на сtо на годишна основа през идните 10 години, тъй като хората осъзнават ползите за околната среда от дрехите втора употреба. 
"Зара" вече предлага на клиентите си опцията да даряват дрехите на благотворителни организации на някои пазари.
Клиентите на "Зара" във Великобритания ще имат и опцията за корекция на дрехите от всички сезони  в магазини или чрез онлайн заявка. 
"Индитекс" има 100 магазина във Великобритания, включително 60 магазина на "Зара".