Управителят на Белодробната болница в Русе д-р Светослав Дачев получи голямото отличие на колегията на Българския лекарски съюз в Русе - почетен знак и грамота за „Лекар на годината 2022“.
Церемонията за връчването на годишните награди на най-авторитетната съсловна организация се състоя снощи в Доходното здание. Така бе отбелязан Денят на българския лекар - 19 октомври.
„За мен е огромна чест и удоволствие да ви поздравя по повод нашия професионален празник - 19 октомври, Деня на българския лекар. Днес почитаме паметта на св. Иван Рилски-Чудотворец - небесният закрилник на народа, избран за покровител на българските лекари. Медицината не е образование, което трябва да се завърши. Медицината е дълг и начин на живот. Ето защо аз вярвам, че всички ние, които сме избрали тази професия, сме отдадени на грижите за здравето на хората. Нека св. Иван Рилски-Чудотворец да ви закриля и пази! Пожелавам ви мъдрост и смелост в решенията, които вземате всеки ден. Бъдете здрави и не спирайте да дарявате надежда!“, обърна се към лекарите председателят на Управителния съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
С плакет и грамота „Отличен лекар от Районната лекарска колегия - Русе“ бяха отличени десет медици.
Сред общопрактикуващите лекари бе наградена д-р Петя Стефанова;
в категорията „Специализирана извънболнична медицинска помощ“ - управителят на „Медицински център 1 Русе“ /бившата Втора поликлиника/ д-р Стоян Стоянов;
от УМБАЛ „Канев“ - д-р Силви Йорданов;
от УМБАЛ „Медика Русе“ - д-р Искра Павлова;
от Белодробната болница - д-р Димитър Гетов;
от Центъра за психично здраве - д-р Ангел Ангелов;
от Комплексния онкологичен зентър - д-р Руслан Кулински;
от Транспортния диагностично-консултативен център /бившата Транспортна болница/ - д-р Маргарита Калчева;
от град Бяла - д-р Павлинка Георгиева и
д-р Емил Парашкевов, специалист по образна диагностика в КОЦ и УМБАЛ „Медика Русе“.