Десет художници от България и още толкова творци от република Северна Македония показват 40 картини в изложбата "Без дистанция", която бе открита тази вечер в Художествената галерия в Русе. 
"Идеята на проекта е да се премахнат всички граници. В изкуството няма граници и изложбата е още един пример - и за политиците, и за всички хора, че няма какво да делим, а трябва да се разбираме", каза за БТА директорът на културния институт в крайдунавския град Елена Великова. 
Проектът "Без дистанция" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Той се осъществява в партньорство с Културния център "Трайко Прокопиев" в град Куманово, Република Северна Македония, и с подкрепата на Културно-информационен център на Република Северна Македония в София.
Директорът на Културния център "Трайко Прокопиев" Сашо Тодоровски каза пред БТА, че целта на изложбата е да покаже приятелството между народите, между градовете, между държавите. По думите му културата трябва да бъде приоритет за всички, защото обединява. 
Художничката Мария Величковска от Република Северна Македония каза, че за първи път показва свои творби в България. 
"Трябва всички заедно да се сплотим. Русе е прекрасен град с прекрасни хора", заяви тя.
Програмата тази вечер включва и своеобразен поетичен пърформанс, предлагащ артистичен прочит на картините. В проекта "Без дистанция" ще се включат и актьорите от Кукления театър в Русе. Те ще представят утре вечер интерактивния пърформанс "ВиЖна без Дистанция".
Изложбата може да бъде видяна в Русе до 8 ноември т. г., след което в периода 17 ноември – 7 декември ще гостува в град Куманово по покана на Културния център "Трайко Прокопиев".