Община Габрово организира за седми път Лагер за иновации, който тази година е част от инициативата на Европейската комисия „Науката среща регионите“. Тази година тридневният Лагер за иновации, който започва на 19 октомври,  ще премине под мото "Устойчиви градове (Gabrovo Innovation Camp 2022 Resilient Cities). Той се провежда по методология на Комитета на регионите на Европейския съюз като инструмент за предприемаческия откривателски процес и социалните иновации. Това съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.
Форматът на Лагера за иновации привлича участници от всички заинтересовани страни, които активно обсъждат, работят заедно и накрая представят идеи за конкретни проекти, повечето от които имат своето развитие и реализация.
Десислава Сутева от "Връзки с обществеността" в общинската администрация информира, че "Gabrovo Innovation Camp 22"  вече е привлякъл интереса на повече от 100 участници. Те са представители на академичната общност, на публичните власти, на индустрията и на неправителствения сектор. Инициативата, която ще се състои в Музея "Дом на хумора и сатирата", адресира четири предизвикателства, пред които е изправен и самият Европейски съюз: Новият Европейски Баухаус като инструмент за редизайн на градовете; Мисия климатично неутрални и умни градове; Младежкото предприемачество в дигиталната ера; Междурегионални партньорства за силно предприемачество, обясни Сутева.
В  началото лагерът ще бъде комбиниран със семинар на тема "Разработване на системни иновации за устойчивост на градовете в контекста на Платформата за обмен на знания". Ще участват представители на Европейския комитет на регионите и Генерална дирекция за изследвания и иновации на Европейската комисия.
По думите на Сутева иновационният лагер на Габрово е получил широк международен отзвук и изключително висока оценка и е бил споделен като успешна практика на множество международни форуми. Събитието е било високо оценено от Министерството на икономиката и е представило България по време на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството за 2018 година  в категорията „Насърчаване на предприемаческия дух“.
"Gabrovo Innovation Camp" започна през 2016 година по идея на тогавашния президент на България -  Росен Плевнелиев и председателя на Комитета на регионите в Европейския съюз - Марку Маркула. Предишните издания бяха посветени на теми като "Иновации в образованието", " Индустрия 4.0", "Младежко предприемачество", "Социални иновации", "Акселераторска програма за зелени стартиращи бизнеси" и "Хакатон за мобилни приложения".