Д-р Камен Узунов е роден през 1970 г. в Кубрат. Завършил е медицина във ВМИ-Варна. Има специалности „Обща хирургия“ и „Съдова хирургия“. Работил е в общинските болници в Кубрат и Разград, клиниката „Св.Екатерина“ в София, Националната кардиологична болница. Сега е част от екипа на МБАЛ „Медика“ в Русе.

- Д-р Узунов, разширените вени ли са най-разпространеното съдово заболяване?
- Действително разширените вени /варикозата/ е социално значимо заболяване. Около 30% от населението страда от хроничното състояние на тази болест.
Самият термин варикоза е с латински произход и означава „разширение“. Той обозначава състоянието на разширение, увиване и елонгиране /удължаване/ на вените. Въпреки че варикозитетът може да се появи навсякъде във венозната система, най-често са поразени долните крайници, и то под коляното.
- Каква е причината за появата им?
- Наследствеността е един от основните фактори, а от значение е и полът. При жените заболяването се среща значително по-често, отколкото при мъжете. Причини за това са хормоналните фактори, бременността и самото раждане. Други рискови фактори са застоелият начин на живот, затлъстяването, прекарана флеботромбоза и нараняване на крайниците.
- Как става образуването на отоците и разширението на вените?
- В изправено положение на тялото кръвта от краката трябва да се придвижи обратно към сърцето, като преодолява земното притегляне. Деликатните клапи във венозната система прекъсват колоната на кръвта, движеща се от глезените към атриума, като препятстват връщането на кръвта надолу към глезените в резултат от земната гравитация и по този начин не позволяват развитието на екстремно високо налягане във вените на глезените. При разширените вени тези клапи са увредени и не се затварят добре. Венозната кръв се застоява в долните крайници и предизвиква тежест, болки, парене, нощни крампи и подуване на подбедриците. Постоянният оток на подкожието води до нарушаване на храненето на кожата с последващо развитие на кожно възпаление или образуване на трудно зарастващи рани.
- Лечимо ли е това състояние?
- Разширените вени са като високото кръвно налягане - трябва да се следят и да се поддържат. Поставената навреме правилна диагноза позволява да се подбере точният метод за лечение при всеки конкретен пациент. Навлизането на новите технологии, от друга страна, прави възможно постигането на много по-добри козметични резултати и скъсяване на периода на временна нетрудоспособност.
Вените, които са козметичен проблем или причиняват болка и други симптоми, са първоначални кандидати за лечение. Съществуват две главни възможности за лечение - консервативни средства като компресивни чорапи и корективни средства като склеротерапия, хирургично лечение и лазерно лечение. В някои случаи се налага да се комбинират различните методи за най-добри резултати.
Носенето на еластични чорапи и чорапогащници, спазването на режим и вземането на венотонизиращи медикаменти значително намалява оплакванията и подобрява начина на живот. Консервативното лечение не води до изчезване на разширените вени. Макар и бавно, те нарастват и с всяко следващо лято оплакванията стават все по-сериозни.
Друг вариант е склерозиращото лечение. Принципът на този метод се състои в увреждане на венозния ендотел чрез подходящ химичен или физичен агент. Венозната стена реагира с асептично възпаление, което води до облитерация /запушване/ на варикозната вена. Това се извършва в амбулаторна обстановка.
- Какви могат да бъдат усложненията от нелекувани разширени вени?
- Тромбофлебитите са най-честото усложнение на повърхностните разширени вени. Увредената венозна стена и забавеният кръвен ток предразполагат тяхното възникване. Кръвоизливите от разширени вени не са рядка проява. Възникват най-често от повърхностни разширени вени с изтъняла кожа, през която прозират. Тези кръвоизливи се получават при малка травма, рязко повишаване на венозното налягане дори при кашлица или спонтанно. При тези случаи е необходимо болният да се постави легнал, с повдигнат крак и стегната компресивна превръзка.
- Възможно ли е повторна поява на разширени вени?
- При правилно склерозиране или оперативно лечение третираните вени не се появяват отново на същото място, но е възможно след години да се появят нови разширени вени на други места. Това се случва, ако не се вземат профилактични мерки и не се отстранят предразполагащите фактори. Тези вени обаче са много по-слабо изразени и е възможно лесно да бъдат лекувани. При някои пациенти е необходимо поддържащо лечение, за да могат долните крайници да останат в перфектно състояние.