За понеделник е насрочена срещата на областния управител Венцислав Калчев и кмета Пламен Стоилов с министъра на екологията Искра Михайлова във връзка с проекта за канализация на Средна кула и Долапите.
Въпреки ясната дата обаче, жителите на двата квартала не се отказват от протестите си. Вчера кметският наместник на Долапите Светлин Савов съобщи за „Утро“, че хората отново ще затворят пътя Русе-София. Решението им било да не отстъпват до края на седмицата. През работните дни те ще блокират международния път около 18 часа, а в почивните дни от 10 до 12 часа. В неделя замисляли протестен автопоход от 12 до 14 часа от хижа „Приста“ до центъра на Русе.
Инициативният комитет на двата квартала планира техен представител също да бъде в понеделник в София, за да връчи подписката за канализацията в Министерството на околната среда и водите. Савов заяви, че броят на подписите ще стане ясен в неделя, тъй като сега те все още се събират. Кметският наместник съобщи, че освен жителите на Средна кула и Долапите подкрепа се събира и от жителите на Русе и дори от София. Справедливото искане за реализация на проекта е получило подкрепа от жителите на пловдивското село Трилистник, което има подобен проблем с проект по ОП „Развитие на селските райони“. Светлин Савов коментира, че Средна кула и Долапите реципрочно ще подкрепят хората от Трилистник.
Тъй като в публичното пространство се коментира, че протестите на двата квартала са инспирирани от ГЕРБ, Савов заяви, че това не отговаря на истината. Бунтът на хората не е оцветен политически, дори когато някой отвори уста с подобни коментари, те веднага биват пресичани, защото проблемът е социален и екологичен, заяви кметският наместник. И допълни, че макар неговите политически пристрастия към ГЕРБ да са ясни, в случая той подкрепял долапчани и кулчани просто като един от тях. Истината е, че при три правителства проектът все не може да се реализира, а целта е той да се случи, каза в заключение кметският наместник.