Д-р Александър Александров е началник Приемно-консултативен кабинет по кожни болести към Медицинския институт на МВР. Завършва висше медицинско образование през 2000 г. в Медицинския университет в София. От 2001- 2010 г. работи в Kожно и венерологично отделение в МБАЛ „P. Aнгелова“ - Перник. От 2005 до 2007 г. е част от екипа на Министерството на здравеопазването в Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН, като участва в лекционна програма, превенция и лечение на полово-предаваните инфекции при младите хора. През 2009 г. във ВМА придобива специалност по „Дерматология и венерология“. От 2011 г. последователно е лекар-ординатор и началник Кожно отделение в Медицинския институт на МВР (от 2012 до 2016 г.).
Преминал е редица теоретични и практически обучения в областта на сексуалното и репродуктивно здраве, естетичната дерматология, дерматохистопатологията.
Интервюто с д-р Александров препечатваме от портала Credoweb поради актуалността на темата.

- Д-р Александров, увеличава ли се рискът от заразяване с гъбички в топлите месеци?
- Дерматомикозите се срещат всеки сезон, но рисковите фактори през лятото са повече, особено за тези хора, които ходят често боси на обществени места, където е топло и влажно - басейни, фитнеси, спортни зали, сауни, парни бани и други.
Размножаването им се осигурява от спори и така те могат да се разнасят чрез почвата, водата, въздуха или с различни предмети, чрез директен контакт.
С възрастта честотата на разпространение нараства - това може да се дължи на по-бавния растеж на ноктите, начина на живот или здравословното състояния.
При опасност от гъбично заболяване на краката трябва по възможност да пазите обувките си от заразяване и внимателно да избирате педикюриста си.
Препоръчва се напръскване на антимикотична пудра в обувките като профилактика
Избягвайте облекло или обувки, задържащи топлината и влагата, а също и направени от синтетични материали.
- Какви са причините за появата на гъбичките?
- Проучвания показват, че по-често се срещат при възрастни и не толкова при деца. Причините за това са няколко. На първо място, както вече споменах, е фактът, че нокътят при възрастните расте много по-бавно в сравнение с деца. Друго характерно за възрастните е, че тяхното кръвообращение с годините се влошава. Оттам следва по-малък приток на кислород и хранителни вещества към живеца на нокътя и съответно се увеличава податливостта му към инфекции. Някои лекарства също могат да индуцират появата на микози.
Редица заболявания от дерматологията са предпоставка - псориазис, също и болести съпроводени с нарушение на кръвообращението - болест на Бюргер, тромбофлебити и други. Честото притискане на пръстите, например при
носене на тесни обувки, изпотяването на краката и честите травми осигуряват добра среда за гъбична инфекция
и за нейното поддържане.
- Много хора приемат гъбичките за неприятен козметичен дефект. До каква степен това е истина?
- Гъбичките по ноктите може често да предизвикат гъбички по кожата и почти винаги са свързани с наличието на големи колонии стафилококи и/или стрептококи, както и опасност от развитие на стрептококови и/или стафилококови инфекции, микотични екземи, тежко протичане при атопици.
- Споделете вие как поставяте диагнозата на вашите пациенти?
- Поставянето на диагнозата на нашите пациенти се осъществява главно от дерматологичния преглед, директна микроскопия на материал, взет от инфектираните участъци, културелно изследване и молекулярни техники.
- В какво се състои лечението на онихомикозите?
- Лечението на гъбичките се провежда с различни продукти и по схема, предписана от дерматолог. Терапията е различна при онихомикози на ръцете и на краката.
Циклопироксът може да се използва при леки инфекции, засягащи само дисталната нокътна плоча
или повърхностна онихомикоза.
- Необходимо ли е изпиляване на ноктите, когато се прилагат продукти с активна съставка циклопирокс?
- Продуктите имат добро проникващо действие, но аз давам съвет на пациентите да изпиляват удебелените нокътни участъци и да ги комбинират с перорални противогъбични средства. Предписвам самостоятелно лакове при леки и средни по тежест онихомикози, както и при пациенти в напреднала възраст и наличие на противопоказания за таблетки.
- Как се ползва и какъв е ефектът от приложението на Микодефен?
- Преди първото прилагане на Микодефен лак, с ножица или еднопосочна пила трябва да бъде премахнато възможно най-голямо количество от засегнатия нокът.
Да се използва маркирана пила за засегнатите нокти и нанесеният лак да се отстранява веднъж седмично
с лакочистител. По време на тази процедура да се премахва и възможно най-голямо количество хиперкератозен слой от нокътната плочка.
Ако между две нанасяния лаковият слой е увреден, е напълно достатъчно Микодефен да се нанесе повторно върху нарушените места. Препаратът се нанася на тънък слой през ден по време на първия месец, поне два пъти седмично през втория месец и веднъж седмично от третия месец нататък. Продължителността на лечението зависи от тежестта на инфекцията, но не трябва да надвишава лечебния период от 6 месеца.
- Възможно ли е пациентът да оздравее напълно от това заболяване?
- Да, възможно е, но най-важното е да започне лечението си, колкото може по-бързо и да спазва препоръчаните правила. За съжаление,
успехът при лечението варира, между 50 и 80% от пациентите оздравяват напълно поради хроничния ход на заболяването
До повишен риск от реинфекция се стига при определени професии - миньори, спортисти, готвачи. Често се появяват при хора, които страдат от хронични заболявания, при имунокомпроментирани пациенти с диабет, с хормонален дисбаланс, при трансплантирани, с онкозаболявания, с ХИВ и други.
Гъбичките се причисляват към сапрофитните микроорганизми, живеещи в симбиоза с бактериални щамове. Изолират се при около 10% от населението в пространствата между пръстите, там е и резервоарът за инфекцията.
- Какви грешки правят пациентите в хода на терапията?
- Грешките са свързани основно с неправилното използване на антимикотичните препарати и не достатъчно спазване на лична хигиена.