Емирът на Катар и руският президент Владимир Путин обсъдиха днес украинската криза и нейното въздействие върху енергийните пазари по време на среща в кулоарите на срещата на върха в Казахстан на няколко регионални организации, съобщиха от кабинета на емира, цитирани от Ройтерс.
Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и Путин също обсъдиха въздействието на конфликта върху продоволствената сигурност, както и ситуацията в Либия, Сирия и ядрените преговори с Иран, добавиха от офиса на катарския емир.
Срещата беше замислена като опит за успокояване на напрежението между Русия и Катар, което нарасна след избухването на украинската криза по-рано тази година, каза източник, запознат с преговорите, каза пред Ройтерс в сряда.
Катар, който е сред големите износители на втечнен природен газ, търси до голяма степен неутрална позиция по отношение на конфликта, но действията на арабската държава от Персийския залив, включително неотдавнашните й критики за анексирането на украинска територия от Русия, раздразниха Москва, допълва източникът на агенцията.
Катар "има нужда от сърдечни отношения с Русия и другите страни в региона", за да продължи да играе ролята на посредник в конфликта, каза източникът.
По-рано в четвъртък шейх Тамим заяви, че Катар има силни и исторически отношения с Русия, съобщи Ал Джазира.
"Емирът на Катар подчерта подкрепата за всички международни и регионални усилия за намиране на незабавно мирно решение на украинската криза и потвърди необходимостта от зачитане на суверенитета на държавите", се казва в изявлението на канцеларията на емира.