Рекордно възстановяване на пътуванията през лятото е напът да помогне на "Изиджет" (EasyJet) рязко да намали годишните си загуби, след като продажбите му са нараснали повече от двойно в пиковия сезон, предаде ДПА.
Авиокoмпанията обяви, че очаква да има основна печалба преди облагане с данъци от между 470 милиона и 490 милиона британски лири за последното тримесечие до 30 септември, тъй като броят на пътниците е нараснал до 24 милиона души, а приходите са скочили до около 2,5 милиарда британски лири спрямо 1 милиард  британски лири преди година.
Това е свидетелство за устойчиво търсене въпреки кризата, предизвикана от повишаването на цените, а програмата на полетите през октомври и за Коледните празници се е върнала на предпандемичните си равнища.
Групата очаква да лети с 20 милиона заети седалки през последните три месеца на 2022 г., което е повишение с 30 на сто спрямо предходната година и вече е налице търсене за идното лято.
Авиопревозвачът настоява, че усилията за решаване на проблема с недостига на персонал и нарушенията, са спомогнали оперативните му резултати от началото на юли да са по-добри от тези през последното тримесечие преди пандемията.
Добрите резултати са налице, въпреки че летовниците бяха засегнати от закъснения и отмяна на полети, съпътствани от дълги опашки на фона на опитите на летищата да се справят с внезапния скок на търсенето на почивки в чужбина.
Летища като "Хийтроу" и "Гетуик" казаха на авиокомпаниите да намалят полетите след сцени на хаос заради недостиг на персонал, което затрудняваше обработването на багажа, контролна на въздушния трафик и на безопасността.
"Изиджет" заяви, че е натрупал разходи за около 200 милиона британски лири заради неотдавнашните проблеми с летищата спрямо 126 милиона британски лири през 2020-21 г.
Авиопревозвачът обаче все още е напът да съкрати основните годишни разходи с между 170 и 190 милиона британски лири, което е спад спрямо регистрираните загуби от 1,14 милиарда британски лири през предходната година. 
"Изиджет" постигна рекордно възстановяване това лято, като се очаква оперативната печалба за четвъртото тримесечие да е между 525 милиона и 545 милиона британски лири, а броят на пътниците е нараснал почти двойно спрямо миналото лято до 24 милиона души", заяви главният изпълнителен директор на авиопревозвача Йохан Лундгрен.
Той допълни, че по-широката икономическа среда е "несигурна", но "Изиджет" си остава най-големият оператор на основните летища с един от най-добрите баланси в авиационната индустрия.