Пловдивският художник Николай Няголов гостува в Арт галерия „Ларго“ във Варна. Той е подготвил специално за пространството колекция живопис, озаглавена „Морски разговори“. Пред БТА авторът обясни, че винаги обмисля представянето си дълго време, като избира произведенията, които ще покаже, знаейки какво ще допадне на публиката, а и на галеристите, с които работи. Това е петата му изложба във варненската галерия. 
Художникът е нарисувал не само българското Черноморие. „В картините ми има инспирации и от гръцките морета, от Карибския басейн, Атлантическия океан, от пустинното Мъртво море“, сподели той и добави, че най-важното при сътворяването на пейзажите му е светлината, която се отразява по различен начин във всички водни площи по света. На възприемането на водата влияят и околните особености на пейзажа, забелязал е творецът, като в Черно море има чист хоризонт, в Егейско и Средиземно море се намесват острови и полуострови, а океанът е много отворен. Той допълни, че каквото и да рисува, винаги в картините му присъства морето, въпреки че е родом от Ловеч, а живее в Пловдив. 
Николай Няголов е завършил керамика в Троян, след което графика във Великотърновския университет. Работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. Има над 30 самостоятелни изложби в софийски и пловдивски галерии, в Берлин, Виена, Лондон, както и в САЩ. Участва във форуми, представящи съвременното българско изкуство в чужбина. Преподавател е в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.
В момента той участва и в кураторска изложба, която е показана в Пловдив, а следващата година ще бъде открита във Виена, със съвместно участие на седем пловдивски и седем австрийски художници.