Парламентите на Румъния и Молдова ще проведат още едно съвместно заседание до края на тази година, съобщи председателят на молдовския парламент Игор Гросу в интервю за Аджерпрес.
Предишното съвместно заседание на двата парламента се състоя на 18 юни в Кишинев.
Гросу изтъкна важността на тези съвместни заседания, като подчерта, че предишната среща в Кишинев е имала "съществено влияние" върху решението за даване на статут на страна кандидатка за присъединяване към ЕС на Република Молдова.
Същевременно той отбеляза, че европейският път на страната му "все още не е необратим" и че политическата формация, която оглавява - партия "Действие и солидарност" - има задачата да осигури интеграцията на Молдова в ЕС.
Сред основните приоритети на молдовския парламент Игор Гросу посочи реформата на правосъдието и законодателните промени в тази насока, справянето с енергийната криза и идентифицирането най-уязвимите категории граждани, на които държавата да окаже подкрепа, както и "борбата с дезинформацията, манипулацията и пропагандата, които идват от изток все по-отчетливо".
"Не остава без внимание, разбира се, ситуацията на непосредствена близост до Украйна. Забелязваме, че Руската федерация предприема нова тактика. Удря в цивилни цели, в критичната инфраструктура, особено тази, която се отнася до топлофикацията, електричеството, и тогава ние следим много внимателно какво се случва в близост до нас, по-специално Одеса, Николаев, защото ако нещата се влошат, очакваме през зимата нова вълна бежанци, особено деца, жени, възрастни хора, които ще потърсят по-сигурно място било у нас, било в Румъния", посочи Гросу.
На въпрос до каква степен Република Молдова е хармонизирала законодателството си с това на ЕС председателят на парламента посочи, че има още много да се направи в тази насока.
"Имаме, така да се каже, един списък с домашни веднага след получаването на статут на кандидат, неща, някои от които са вече приложени, други са на етап проекти. В голяма част се отнасят до реформата на правосъдието и този процес е в ход", заяви той.
Гросу отбеляза, че както и в останалите страни от бившия съветски блок е необходим закон срещу олигарсите, "за да не позволим евентуално на някого да монополизира някои сфери като масмедиите, финансовия сектор, банковия сектор, инфраструктурата и т.н".
"Разчитаме много на помощта на Румъния, Румъния вече е преминала през този опит (...) Трябва да се учим от румънския опит и сме напълно, изцяло отворени. На нивото на парламента и на нивото на правителството сме в постоянен контакт", заяви Гросу.
Той потвърди, че следващото съвместно заседание на парламентите на Молдова и Румъния ще се състои в Букурещ преди края на тази година.