„Самите картини представляват по един начин моята философия за живота. Винаги се опитвам да вкарам някакво послание, да има някакви символи, които да предават нещо. Старая се да се усеща в тях емоциите, които ни заобикалят в живота и го правят по-цветен“. Това каза  при откриването на първата си изложба в България Девина Грозданова. 36-годишната възпитаничка на училище „Възраждане“ и на популярния русенски художник Хрисанд Хрисандов от 10 години живее във Франция и вече има две самостоятелни изложби там. За представянето си в родния Русе и избрала 35 творби от посредните години, които са подредени в изложбената зала на улица „Борисава“ 6 и ще останат тамдо 19 октомври. В експозицията са включени още 7 фотоса на френска фотографка , с която русенката работи по съвместни проекти, както и пет стихотворения на самата художничка.
В центъра на творчеството й е жената като алегория, метафора и послание. Използва традиционни техники, но смело се впуска и в експерименти, които превръщат вино, орехови черупки и дори с лекарство в част от изобразителното изкуство.
„Винаги търся по някакъв по-различен начин да представя нещата. Случайно попаднах на рисуването с червено вино, което използвам като акварелна техника. Малко по-особено е, но се получават доста интересни неща. Във времето придобива един много специфичен цвят. Наситеното розово пък ми хрумна, като видях как съпругът ми си постави едно лекарство, когато се беше порязал. Харесах цвета и експериментирах“, разказва Девина.
За разлика от повечето творци, тя не крие, че има любимо произведение. Това е портретът „Жан“, чиято героиня има коса от използваните при почистването на особено трудни за миене домакински съдове телчета. 
„Най-любима е, защото пресъздава период от живота ми, в който копнеех за една свобода, за едно освобождение. Дори фигурата е с един метален корсет, от който да се иска да се освободи. Нарекох я Жан, вдъхновена от Жана д’Арк, която също се е борила за свобода“, обяснява Девина Грозданова.
Изложбата й предизвика голям интерес и залата на „Борисова“ 6 бе препълнена от почитателите на изобразителното изкуство час след официалното откриване.
Девина Грозданова получи специални поздрави от кмета на Русе Пенчо Милков и областния управител Анатоли Станев, който съдейства за организирането на изложбата.
„Надмина очакванията ми. Още в училище показа заложбите си. Тя успя да постигне едно отлично ниво, изразяващо се в чудесни композиции, цветови решения, деликатни и чувствени послания“, споделя нейният учител и вдъхновител Хрисанд Хрисандов.