Председателят на сръбската Партия за свобода и справедливост Драган Джилас каза, че ако иска да напредне като държава и да не търпи последствия, Сърбия трябва да следва външната политика на Европейския съюз. Той подчерта, че политическият неутралитет днес не е възможен, предаде Танюг.
"Военният неутралитет не се оспорва, ние със сигурност не можем и не трябва да заемаме страна, но политическият неутралитет днес не е възможен. Или следваме политиката на Европейския съюз, защото сме част от европейския континент, или ако не го направим, около нас ще се издигне стена и ще търпим последици за икономиката, за неидването на инвеститори, а това би довело до спад на стандартите и загуба на работни места и ние не трябва да го допускаме", каза Джилас за сръбската телевизия РТС.
Той добави, че хармонизирането на външната политика на Сърбия с външната политика на Европейския съюз означава и приемане на някои от пакетите санкции, които ЕС въведе срещу Русия.
"Не съм човек, който подкрепя санкциите, защото те засягат най-вече обикновените хора, но в тази ситуация сме застрашени и ако не приемем поне част от политиката на ЕС спрямо Русия, може да се окажем обект на формални или неформални санкции, някои компании може да започнат да напускат Сърбия, ако нямаме нови инвестиции, нямаше да оцелеем", смята Джилас.