От Юдейския патриотичен институт изразяват подкрепата си за създаването на Клуб „Цар Борис III” в Охрид, срещу езика на омразата и „утвърждаването на историческата истина, особено за Цар Борис III, изиграл решаваща роля за спасяването на евреите, български поданици”.
„Трябва всички да са наясно, че трагедията на евреите в Македония, Тракия и Пиротско, предадени след 1919 г. против принципите на американския президент и лауреат на Нобелова награда Удроу Уилсън, в поданство не на България, а на Югославия и Гърция, е последствие именно на този акт, а екзекуторът им е Националсоциалистическа Германия и всеки опит за измисляне на други отговорни е действие, фактически разводняващо, намаляващо и облекчаващо вината на националсоциалистите, срещу което никой честен човек не може да стои безучастен”, се казва в писмото, подписано от председателя за България на института Елко Хазан, което от Клуб „Цар Борис III” в Охрид качиха на фейсбук страницата си.

Откриването на център на Клуб „Цар Борис III” в Охрид, което е обявено за 7 октомври, предизвика редица коментари в Република Северна Македония, основно заради неговото име. Председателят на еврейската общност в Северна Македония Пепо Леви го нарече провокация и „по някакъв начин връщане на фашизма” той обяви и че ще внесе жалба в прокуратурата за името на българския културен център, с подобно изявление излязоха и от опозиционната партия Левица, чиято структура в Охрид призова на протест по време на обявения час на откриването на клуба в Охрид. 
Днес бе учреден и съвещателен орган към правителството на Република Северна Македония, чиято роля е да „дава мнение за характера на историческите личности, за да се избегне злоупотребата с определени фигури, които имат негативен контекст през различни епохи при регистрирането на сдруженията”.