Йелена Тривич, кандидатка на опозицията за президент на Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, изгуби на изборите в неделя с малко под 30 000 гласа от проруския националист Милорад Додик, сочат резултатите на Централната избирателна комисия при обработени 90 на сто от изборните секции.
Надпреварата между двамата бе изключително оспорвана, като в нощта на изборите и двамата обявиха победа.
От щаба на Партията на демократичния напредък (ПДН), чийто кандидат е Тривич, обявиха, че е имало кражба на гласове и че има сериозно основание резултатите от президентските избори да бъдат анулирани. Бе съобщено даже, че Тривич не е получила нито един глас в селото, в което е отраснала.
Когато в нощта на изборите ПДН обяви, че Тривич печели президентския пост в Република Сръбска, тя заяви, че Баня Лука ще следва националната политика на Сърбия.
„Наше задължение е да укрепим икономически и във всяко друго отношение Република Сръбска, за да я направим де факто икономически независима в тази сложна политическа структура, наречена Босна и Херцеговина“, добави тя.
Политическата структура на Босна е известна като една от най-сложните в света. Съставена е от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. В неделя босненците избираха представители на трите етнически общности в председателство на Босна и Херцеговина, както и представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска избираха също така президент и вицепрезиденти.
Интересно обаче е каква алтернатива на Додик, който в момента е сръбският член в босненското Председателство, представлява Тривич. 
Белградското издание „Данас“ коментира, че Додик и Тривич са се състезавали кой да бъде по-мил със сръбския президент Александър Вучич, така че идеологически от тази гледна точна нищо не се променя.
Ухажването на режима в Белград от опозицията в Република Сръбска е особено видимо след изборите през април в Сърбия, когато почти всички опозиционни партии от Република Сръбска побързаха да изразят публично подкрепата си за Вучич и неговата партия, надпреварвайки се кой ще бъде по-шумен в тази подкрепа, допълва изданието.
Освен това Тривич надлежно гласува в избирателната секция в белградския квартал Земун, а Додик в избирателната секция в Дедине.
Журналистът от Баня Лука Драган Бурсач обобщава ситуацията в Република Сръбска след изборите с коментара: "Додик успя да победи Александър Вучич", имайки предвид това, че Вучич - със своите таблоиди и медии, е подкрепял опозицията и Йелена Тривич.
Интересен щрих е също това, че опозицията в Република Сръбска се обърна към Додик с въпроса защо не е реализирал заключенията на босненския сръбски парламент от декември миналата година за прехвърлянето на ключови компетенции от Босна и Херцеговина на Република Сръбска, което на практика е първа стъпка към отцепването на тази част от Босна.
Додик от години се застъпва за отцепване на Република Сръбска от останалата част на Босна и Херцеговина и обединение със съседна Сърбия.
Същевременно Тривич явно избягва да обяви позицията си за престъпленията на босненските сръбски лидери Радован Караджич и Ратко Младич, осъдени от трибунала в Хага за военни престъпления по време на войната в Босна (1992-1995), отбелязва „Данас“.
Тривич (37) е родена в Баня Лука. Тя е асистент в Икономическия факултет в Баня Лука и преподава на студенти в катедрата по международни икономически отношения. Няколко пъти е определяна за най-добър преподавател, пише „Данас“.
Тя смята, че изкореняването на корупцията и престъпността е предварително условие за промяна. Вижда "Отворените Балкани" като "отлична икономическа възможност, която Босна и Херцеговина не трябва да отхвърля". Според нея военният неутралитет най-добре отразява сръбския национален интерес. На предишните общи избори през 2018 година тя стана депутат в парламента на Република Сръбска и заяви, че се отказва от заплатата си във факултета.
Владее английски и италиански. Често се хвали с футболните си умения.
Омъжена е и е майка на двама сина.