Форумът „Изкуството като противодействие“, който се провежда в Градската художествена галерия на Варна, ще предложи още лекции и дискусии на публиката, съобщават от културния институт. В образователен модул на 6 и 7 октомври ще се включат творците Недко Недков, Орлин Дворянов, Димитър Трайчев и Орфей Миндов.
Както БТА вече съобщи, в първия ден на форума се проведе дискусия със Станислав Памукчиев и Любен Генов, които участват в изданието с мащабни самостоятелни експозиции. Лекция изнесе и изкуствоведът Филип Зидаров. Сега публиката ще може да се срещне с още четирима художници, които ще предложат своите виждания по темата „Съвременното изкуство днес“. 
Директор на Художествената галерия в Добрич Недко Недков ще разкаже на 6 октомври в 16:00 ч. повече за историята на пленера „Хартията”, за началото на това изкуство в България и развитието му до наши дни. От 17:00 ч. е лекцията на проф. Орлин Дворянов, посветена на ситуацията в съвременното изкуство през призмата на постмодерността. Дворянов е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, съучредител и председател на сдружение „Изкуство в действие”.
На следващия ден в 15:00 ч. лекция ще има графичният дизайнер Димитър Трайчев, който ще сподели тезата си, че огромна отговорност за случващото се в публичното пространство носят всички страни в изкуството – и поръчващите, и артистите, и публиката. Художникът Орфей Миндов ще представи дейността на известната с дейността си арт група „Дупини” от Велико Търново. Той работи в областта на абстрактната скулптура, обекти, лендарт инсталации от природни материали. 
Образователният модул е със свободен вход и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Той се провежда сред експонатите от голямата изложба на форума „Изкуството като противодействие“, който е най-мащабното събитие в годишния културен календар на Варненската градска художествена галерия и продължава до 11 октомври.