Бившият президент Доналд Тръмп поиска вчера Върховният съд на САЩ да се намеси в случая, свързан с документите, иззети това лято от имението му във Флорида, съобщиха световните агенции.
Републиканският милиардер поиска от Върховния съд да попречи спешно на Министерството на правосъдието да разгледа стотина документа с гриф "секретно", иззети по време на обиска. Това искане не засяга законността на зрелищния обиск, извършен през август в имението от ФБР и не засяга никакъв въпрос по същество, а само оспорва решение на апелативен съд, който упълномощи министерството да разгледа тези документи, без да чака заключенията на независим експерт, отговорен за прегледа на иззетите 11 000 документа.
Върховният съд, чийто състав беше променен значително от самия Тръмп по време на неговия мандат, не е длъжен да приеме жалбата. Въпреки че в съда заседават шест (от общо девет) консервативни магистрати, той вече е отхвърлял негови искове, включително като отказа да го подкрепи след изборите, припомня АФП.