„В събота ни чака тежък мач като гости на „Спортист“ /Своге/“, каза в интервю за „Утро“ вчера старши треньорът на „Дунав“ Людмил Киров. С какво обаче „спортистите“ от близкото до София градче са толкова опасни?
Ако погледнем таблицата, те са на десето място с 15 точки - с 2 по-малко от актива на русенския отбор. В 11-те си мача дотук имат 4 победи, 3 ремита и 4 загуби.
Техен старши треньор е назначеният през 2021 година Борислав Кьосев. „Спортист“ е първият му ангажимент като наставник на професионален тим. Преди това 41-годишният Кьосев и работил в ДИТ /София/ и в школата на „Левски“ /Сф/.  
Звезди в отбора на „шоколадите“?
Ако се съди по визитките, това са Борислав Стойчев, Владимир Семерджиев, Светослав Диков, Георги Николов, Йоан Маринов.
Централният защитник Стойчев има стаж в отбора на „Левски“ /Сф/. По едно време дори бе титуляр /сезон 2005-2007/. Интересното е, че 35-годишният хасковлия е и... спортен директор на „Спортист“!
Семерджиев /27 години/ бе основен халф на „Локо“ /Сф/ до юни тази година, когато бе освободен.
30-годишният централен нападател Светослав Диков също дойде през това лято от отбора на столичните „железничари“. Той мина през „Марек“, „Верея“, „Царско село“, ЦСКА 1948, а през 2019-а бе футболист на словенския „Табор Сежана“, откъдето наскоро в „Дунав“ дойде френският нападател Юго Комано.
Диков е много силен физически, опасен при играта във въздуха и често бележи голове с глава. Има и обяснение - висок е 193 см.
Георги Николов е едва на 20 години. Той пристигна от „Ботев“ /Враца/. Доскоро страдаше от контузия в коляното, но вече тренира. Той е партньорът на Диков в атака.
Халфът Маринов е юноша на ЦСКА /Сф/. Имаше период, когато взе участие в контроли на представителния „червен“ отбор.  
С такива футболисти „Спортист“ наистина изглежда коварен тим. А и някои резултати го доказват - победа с 3:2 срещу лидера „Спартак“ /Плевен/, ремита срещу солидните тимове на „Етър“ и „Монтана“.
„Странното е, че играем чудесно като гости и твърде колебливо като домакини“, казва в интервю за фейсбук страницата на „Спортист“ старши треньорът Кьосев.   
Дано тази традиция продължи и в събота, но дунавци, разбира се, не трябва да се осланят на нея, а да потвърдят възхода си с победа на терена в планината.