"Топлофикация София" е погасила просрочени задължения към "Булгаргаз" в общ размер на над 543 млн. лв. от началото на годината до 28.09.2022 г.
Към 31.08.2022 г. общият размер на текущите задължения към обществения доставчик възлиза на над 349 млн. лв. Това се посочва в писмо на ръководството на "Топлофикация София" ЕАД до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в отговор на дадените от регулатора задължителни предписания след извършената извънредна проверка на дружеството във връзка с високата му задлъжнялост за извършени доставки на природен газ.
От КЕВР съобщават, че "Топлофикация София" е изготвила три прогнозни сценария за месечните плащания и динамиката на дълга към "Булгаргаз" до края на регулаторния период - 30 юни 2023 г., с конкретни параметри и допускания.
Съгласно първия - без получаване на компенсации за природен газ, дружеството прогнозира продължаващо нарастване на дълга към "Булгаргаз", като в края на регулаторния период той би достигнал близо 933 млн. лв.
Вторият сценарий е изготвен на база на допускането за компенсация от 50 на сто от разликата между прогнозната цена на природния газ и утвърдената за месеца. Тогава дългът на "Топлофикация София" към обществения доставчик към 30 юни догодина би достигнал близо 511 млн. лв.
Третият сценарий е базиран на 100 процента компенсация, като при прилагане на тази схема "Топлофикация София" ще може да изплаща текущите фактури за природен газ, както и да погасява натрупания към момента дълг, а в края на регулаторния период задълженията биха намалели до близо 90 млн. лв. Според дружеството именно той е най-рационалното решение за запазване конкурентността на услугата и прекратяването на декапитализацията и дълговата му спирала.
КЕВР счита, че получените разяснения от "Топлофикация София" са пример за ползата от извънредните проверки на регулатора, извършавани при възникнали проблеми от обществена значимост и при постъпили сигнали.