Либийското правителство в Триполи подписа серия от предварителни икономически споразумения с Турция днес, включително за потенциални енергийни проучвания в морските зони, но базираният в източната част на Либия парламент отхвърли този ход, съобщава Ройтерс.
На церемония в Триполи турският външен министър Мевлют Чавушоглу и либийският му колега Наджла Мангуш заявиха, че са подписали меморандуми за разбирателство, целящи да донесат полза и на двете страни.
Все още не е ясно дали ще бъдат сключени някакви конкретни споразумения, включващи проучвания в "изключителната икономическа зона", за която Турция и предишното правителство в Триполи се договориха през 2019 г. и това разгневи други държави от Източното Средиземноморие.
Тази зона предвиждаше двете държави да имат обща морска граница, но беше атакувана от Гърция и Кипър и критикувана от Египет и Израел.
"Няма значение какво мислят те", каза Чавушоглу, когато бе попитан дали други държави могат да се противопоставят на новия меморандум за разбирателство. 
"Трети страни нямат право да се намесват", добави той.
Турция е съществен поддръжник на базираното в Триполи Правителство на националното единство (ПНЕ) под ръководството на Абдел Хамид Дбейба, чиято легитимност се оспорва от либийския парламент, който подкрепя алтернативна администрация.
Председателят на парламента Агила Салех, смятан за съюзник на Египет, заяви, че меморандумът за разбирателство е незаконен, тъй като е подписан от правителство, което няма мандат.
Политическата безизходица по отношение на контрола върху правителството осуети усилията за провеждане на национални избори в Либия и заплашва да потопи страната отново в конфликт, отбелязва агенцията.