Необходимостта от укрепване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни ресурси към Европа, което да допринесе за икономическата и социална стабилност в отделните страни, беше сред акцентите на видеоконферентния разговор, който президентът Румен Радев проведе днес с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
Разговорът се проведе в рамките на подготовката на срещата на европейските лидери в Прага, където на 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври – неформално заседание на Европейския съвет. 
Президентът Радев запозна Шарл Мишел с постигнатото споразумение между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни мрежи, без да се изчаква изграждането на нова инфраструктура. Това, по думите на президента, показва и способността за постигането на реални решения, които да гарантират конкурентоспособността и индустриалния капацитет на Европа.
Държавният глава приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност, се отбелязва още в съобщението. По думите на Румен Радев новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координация на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.