Дясната популистка партия, останала на второ място на изборите в Швеция миналия месец, получава председателските места на четири парламентарни комисии, които ще ѝ дадат възможност да получи по-голямо влияние в политическия живот на страната, съобщи Асошиейтед прес.
Позициите, които ще бъдат запазени за депутати от Шведските демократи, ще включват председателските постове на парламентарните комсии по правосъдие, външни работи, бизнес отношения и трудовия пазар.
"Това е важно за нас, повратен момент в историята на партията", заяви депутатът Рихард Йомсхоф от ШД. "Това е изражение на факта, че сме втората по големина партия в Швеция", добави той пред шведското радио и телевизия.
Освен четирите председателски поста, партията получи възможност да номинира заместник-председателите на парламентарните комисии по граждански въпроси, транспорт, отбрана и данъци.
Антиимигрантската и националистическа партия, с корени в неонацисткото движение, е част от десния блок, спечелил малко мнозинство на изборите на 11 септември. Решенията за постовете бяха обявени в петък в съвместно изявление на четирите десноцентристки партии, водещи преговори за съставяне на коалиционно правителство. Шведските демократи обявиха номинациите си вчера.
Лидерът на дясноцентристката Умерена коалиционна партия Улф Кристершон беше натоварен със задачата да състави правителство, което вероятно ще включва ШД, или поне ще разчита на подкрепата ѝ, за да си гарантира мнозинство. Той трябва да докладва резултатите от водените преговори до 12 октомври.