Нидерландското министерство на външните работи осъди днес решението на Никарагуа да скъса дипломатическите отношения между двете държави, след като посланичката на Нидерландия информира, че Хага отказва да финансира строежа на една болница в рамките на сътрудничеството, предаде Франс прес.
"Достойно е за съжаление, че Никарагуа избра да отговори непропорционално на едно критично послание по повод демокрацията и човешките права", заяви за АФП говорителят на министерството.
"Скъсването на дипломатическите отношения е изключителна и твърде необичайна мярка. Това не е желанието на Нидерландия", уточни той.
В отговор на провала на проекта за финансиране на болницата, бездруго замразен от 2018 г., Никарагуа нарече Нидерландия по-специално "интервенционистка" и "неоколониална" държава, преди да преустанови дипломатическите отношения между двете.
Хага отвърна, че неведнъж е предупреждавала своя партньор заради "влошаването на положението с демокрацията и човешките права", но Манагуа не се е съобразила с това.
Според Нидерландия централноамериканската страна е настояла посланикът на ЕС да напусне територията й в началото на седмицата.
Вчера президентът й Даниел Ортега отказа да приеме и посланика на САЩ Хюго Родригес.
"Нидерландия обсъжда с европейските си партньори как да отговорим на това решение на Никарагуа", уточни Хага.
В Никарагуа живеят около 100 нидерландци, сочат данни на нидерландското външно ведомство, което заяви, че "държи под око" ситуацията и може "при необходимост да промени условията за пътувания".