Председателката на френското Национално събрание Яел Браун-Пиве подписа днес в Киев протокол за сътрудничество с председателя на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук, предаде Франс прес.
Документът цели дълготрайно развиване на контактите между двата парламента, особено по отношение кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.
"Пристигнах в Киев..., за да покажа непоклатимата подкрепа на Националното събрание за Украйна и нейния народ", каза Браун-Пиве. "Особено много държа тази подкрепа да бъде дълготрайна", добави тя преди предстоящото обсъждане на темата за Украйна в понеделник във френския парламент.
Вчера тя сподели в Туитър кадри от посещението си, най-вече от северния град Чернигов, като реагира емоционално при вида на разрушенията и обеща, че "Франция ще помогне с всички сили за възстановяването".
Текстът, изпратен до АФП, потвърждава в своя преамбюл осъждането на руската агресия и приветства получаването от Украйна на статут на страна кандидатка за членство в ЕС.
Председателите на двата парламента са се споразумели да осъществяват официални визити във Франция и Украйна, както и да развиват връзките между парламентарните комисии, особено на тези по отбраната и европейските въпроси.
Браун-Пиве и Стефанчук са се споразумели и за засилване на техническия обмен за парламентарни процедури, както и за методите за контрол и спазване на законите. Обща работа се предвижда и по теми като правовата държава, основните закони, добро управление и борба с корупцията - всички те в контекста на процеса по присъединяване на Украйна към Европейския съюз.
По време на посещението си Браун-Пиве, която е от либералната партия на президента Еманюел Макрон, беше придружена от социалиста Валери Рабо, заместник-председател на Националното събрание, както и председателите на комисиите по отбрана Тома Гасилу, по външни работи Жан-Луи Бурланж, по европейските въпроси Пиер-Александър Англад и депутатката, избрана с гласовете на французите от чужбина Ан Женте - и четиримата представители на управляващото мнозинство.
Председателят на френския Сенат Жерар Ларше, излъчен от партия "Републиканците", също посети Украйна в началото на юли. Тогава той обяви, че страната трябва без забавяне да получи възможност да се възползва от всички преимущества, свързани със статута си на кандидат за членство в ЕС.