Национален конкурс за криминален разказ“(Не)разкритият случай” за втора година обявява Регионалната библиотека във Велико Търново. Няма ограничения за възрастта или професията на участниците, важно е сюжетите да са интересни, каза за БТА библиотекарят Момчил Шивачев, който е инициатор за организирането на конкурса и председател на журито. В неговия състав е и Стела Димитрова, също библиотечен работник с интереси към криминалния жанр, един от най-активните читатели на библиотеката Иван Джурджин, както и журналистките Весела Кънчева и Веселина Ангелова, които работят в криминалния ресор.
Според регламента всеки участник може да представи само по един свой разказ, независимо дали той вече е бил публикуван или е напълно нов. Обемът на текста следва да бъде най-малко пет и най-много 20 печатни страници, формат А4, без изисквания за големина на шрифта. Крайният срок за изпращането на творбите е 30 ноември, а още подробности от технически характер са публикувани на сайта на Регионалната библиотека, уточни Шивачев. Отличените автори ще бъдат официално обявени на церемония до средата на декември.
Книгите с криминални сюжети са сред най-търсените от читателите на библиотеката, коментира Шивачев. По думите му жанрът се развива много динамично и сред най-добрите образци на световно равнище са тези, в които фикцията или загадката е преплетена с исторически документи, факти от различни области на науката- ботаника, физика, астрономия, както и истински шпионски истории, преминаващи границите на географските държави. Една от идеите на конкурса е да „събуди“ писателя в читателя, впечатлен от интересните истории, които е прочел. Другото предизвикателство е да бъдат надскочени клишетата в българската криминална литература, свързани предимно с тъмните персонажи и групировки от прехода, уточни библиотекарят.  
В първото издание на конкурса през миналата година са участвали 16 автори. Разказите на победителите се публикуват на уебсайта на библиотеката. След като се натрупат достатъчно количество разкази, организаторите възнамеряват да издадат сборник с най-добрите от тях.