Владимир Билчик, докладчикът на Европейския парламент за Сърбия, пристига днес на двудневно работно посещение в Белград и ще се срещне през деня с представители на партиите, представени в сръбския парламент, съобщава вестник "Данас". 
Заедно с Матяж Немец, член на делегацията на комисията на ЕП за стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия, Билчик ще разговаря поотделно с всяка парламентарна група, потвърдиха от сръбския парламент. За утре е предвидена среща на Билчик с президента на Сърбия Александър Вучич в президентството на Сърбия.
Това работно посещение се организира в рамките на диалога на Европейския парламент със сръбската Народна скупщина.
Вестник "Данас" отбелязва, че Европейският парламент ще поиска от ЕС да преустанови присъединителните преговори със Сърбия, докато тя не въведе санкции срещу Русия. Това се казва в проектодоклад за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване, видян от радио Свободна Европа.
От началото на войната в Украйна Европейският съюз редовно иска от Сърбия да наложи санкции на Русия в съответствие с решенията на ЕС. Страните кандидатки за членство в ЕС би трябвало постепенно да приведат външните си политики в съответствие с тази на Европейския съюз, включително да въведат санкции. Сърбия е единствената страна в региона, която не е наложила санкции на Русия, докато останалите страни от Западните Балкани са хармонизирали всички свои политики с тези на ЕС, отбелязва в. "Данас".