Кораб с над 1000 тона помощи за Украйна, най-голямата френска хуманитарна пратка от началото на руското нашествие, отплава късно следобед днес от пристанището на Марсилия, съобщи Франс прес.
"Този кораб е конкретно изражение на нашата солидарност. Би било немислимо да останем безучастни към съдбата на украинския народ", който не е избирал да води тази война, но се съпротивлява смело, заяви френската външна министърка Катрин Колона, която дойде на пристанището по този случай.
Корабът превозва оборудване за гражданската отбрана на Украйна, включително петнадесет противопожарни и спасителни машини, осем плавателни съда, оборудване за спасяване и разчистване, сглобяеми мостове, оборудване за разчистване на мини, 25 тона медицинска техника и 60 000 хранителни дажби, съобщи френското външно министерство, което координира операцията. Стойността на пратката е 10 милиона евро.
"Докато Владимир Путин отново се готви да избяга от проблема, ние действаме отговорно, без да пестим подкрепата си за Украйна", подчерта Колона. Тя вече спомена вчера за евентуално увеличение на тази подкрепа, както по отношение на доставката на отбранителна техника и борбата с безнаказаността, така и във финансово и хуманитарно отношение, по време на срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба в Киев.
Много страни осъдиха референдумите за анексиране, които Русия организира в контролирани от нея украински региони. Париж ги определи като "маскарад", припомня АФП.
Очаква се корабът да достигне на 4 октомври румънското пристанище Констанца на Черно море. След това товарът ще бъде транспортиран до хуманитарния център Сучава, недалеч от границата с Украйна, откъдето ще бъде транспортиран по земя.