Последната императрица на Иран Фара Пахлави, прекарала голяма част от живота си в изгнание, призова Запада да подкрепи антиправителствените демонстранти, които излязоха по улиците на родната ѝ страна, предаде ДПА.
"Западът може да им помогне, като разкаже за всички ужасяващи неща, които се случват в Иран по време на този режим", заяви 83-годишната Пахлави в Париж. "Надявам се, че този режим ще бъде свален."
От десетилетията иранските жени се борят за своите свободи и за мястото си в обществото, каза вдовицата на последния ирански шах Мохамад Реза Пахлави, свален от власт по време на Ислямската революция през 1979 г.
Тези социални вълнения са първият път, в който виждаме толкова голямо движение в Иран и във всички градове в страната", заяви последната иранска императрица.
"Имам специално послание до жените: Гордея се с тях, с моите сънароднички, с моите сестри, с моите деца и с моите дъщери. Въпреки потисничеството, те се борят и имат смелостта да се изправят срещу този режим", заяви тя в ефира на базирания в Израел новинарски канал "Ай 24 нюз".
Протестите, предизвикани от смъртта на млада жена, арестувана от иранската нравствена полиция, разтърсват Иран вече 11 дни.
22-годишната Махса Амини, представителка на кюрдското малцинство в Иран, бе арестувана в Техеран за нарушаването на строгите ислямски закони, свързани с облеклото при жените. Млада жена почина няколко дни по-късно при необяснени обстоятелства.
Властите категорично отхвърлят твърденията, че Амини е станала жертва на полицейско насилие.