Румънското министерство на външните работи препоръча на румънците, които се намират в Русия, да напуснат страната "възможно най-скоро", а на тези, които планират подобни пътувания, да ги избягват, ако не са наложителни, съобщава телевизия Диджи 24.
Министерството също така съветва намиращите се в Русия румънци да избягват обществените събирания, да не участват в протестни акции и да регистрират присъствието си в специално създадена електронна платформа.
Външното министерство публикува днес редица препоръки, насочени към румънците, намиращи се в Русия, "в контекста на неотдавнашните развития в Руската федерация, включително обявяването на 21 септември 2022 г. на частична мобилизация".
"МВнР напомня и настоятелно повтаря препоръките, отправени до румънските граждани още през февруари т. г., да избягват неналожителните пътувания в Руската федерация, а тези, които се намират временно в тази страна, да обмислят напускането на територията на Руската федерация възможно най-скоро", се посочва в съобщение на министерството.
Същевременно министерството препоръчва на румънските граждани, намиращи се на територията на Руската федерация, да проявяват повишено внимание, да избягват обществените събирания или струпванията на много хора и да не се ангажират в провеждането на протестни акции или други демонстрации, които могат да породят насилие.
Министерството препоръчва на румънските граждани, намиращи се на територията на Русия, "да регистрират незабавно присъствието си чрез платформата www.econsulat.ro, достъпна както за персонален компютър или лаптоп, така и за мобилен телефон".
МВнР на Румъния подчертава важността на постоянната информираност от сигурни и официални източници и вземането на всички възможни мерки за обезпечаването на личната сигурност на гражданите. Институцията също така предоставя телефони за връзка с посолството на Румъния в Москва и консулствата в Санкт Петербург и Ростов на Дон.